Raksts oriģināli publicēts 2020. gada 22. jūlijā

Sentluisas arkas vārti (The Gateway Arch) ir ikonisks šīs ASV pilsētas simbols, kas ir celts par godu kādreizējajam Virdžīnijas gubernatoram Tomasam Džefersonam un Amerikas rietumu paplašināšanai. Tā ir augstākā arka pasaulē un lielākais piemineklis visā ASV. Arka ir izbūvēta tik meistarīgi, ka daudziem rodas jautājums: kā Sentluisas vārti nesabrūk?  

Lai izstrādātu pēdējo detaļu arkai, metinātājiem esot bijis jāstrādā ar mazāk nekā pus milimetru lielu kļūdas koeficientu, vēsta portāls “HowStuffWorks”. Sentluisas arka slejas 192 metru augstumā un vizuāli šķiet, ka tās virsma ir ideāli nepārtraukta un gluda – vizuālais aspekts un inženierijas meisterība ir tie elementi, kas šo arku padara tik fenomenālu.

Kad Sentluisā sākās ikoniskās būves celtniecība 1961. gadā, tolaik tai paredzēja pamatīgu izgāšanos. Celtnes arhitekts, somu izcelsmes amerikāņu dizaineris Ēro Sārinens, bija paredzējis, ka materiālu izmantošanai nedrīkst pieļaut pat nelielas kļūdas vai misēkļus – viņš norādīja, ka šī arka būs jauns sasniegums modernisma arhitektūrā vai arī tā vienkārši sabruks.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp