Doties pārgājienā pa 13. gadsimta krusta karu takām, piestāt viduslaiku apmetnē un kapu laukā, šaut ar loku, mest šķēpu un apgūt zobencīņu ar letu nacionālo kaujas ieroci trejasmeni. Tās ir tikai dažas no aktivitātēm, ko viduslaiku vēstures entuziasts Andris Geidāns ar komandu piedāvā unikālā skolēniem izveidotā programmā Raiskumā. 

Uz Raiskumu dodamies caur Līgatni, lai pār Gauju pārceltos ar prāmi. Kāds nu tas prāmis - platforma, ko virza straume un pārcēlāja rokas. Pirmatnēji un nesteidzīgi. Viens pūtiens pa meža ceļu, un esam Raiskumā - liekot roku uz sirds, vienā no skaistākajām Vidzemes apkaimēm. Mazliet žēl, ka nevaram kundziski laiski paklaiņot pa Raiskuma muižu alejām, bet mums priekšā ceļojums 700 gadu tālā pagātnē, kas sāksies meža vidū - "Zaļajā klasē". 

Uz meža ceļa pie Raiskuma ezera mūs sagaida… hm, džeks no 13. gadsimta. Indigo krāsas vilnas vamzis, zobens pie sāniem, senas baltu rotas. Par savdabīgo tērpu parunāsim vēlāk, bet tas vien apliecina, ka viss, ko dara Andris Geidāns - vēstures pētnieks un entuziasts, bruņinieku kustības aizsācējs Latvijā, ir pa īstam, no sirds, nevis ambīciju vai peļņas motivēts.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X