Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Upurjērs ceļā savam liktenim jeb princeses Diānas kāzu kleitas noslēpums

CopyLinkedIn Draugiem X

Tas bija saulains 1981. gada 29. jūlija rīts, kad jauna sieviete pamodās ar smaidu uz lūpām, pirms atvēra acis. Nākamajā sekundē viņa bija jau izlēkusi no gultas. Skatiens spogulī, kautrīgs smaids sev un pasakai līdzīga nerealitātes apziņa... Es šodien precēšu princi par spīti visiem! Jā, tā bija taisnība.

Tomēr šo saulaino rītu karaliskās rezidences Klarensa namā pavadīja arī biklums un nedrošība, kas bija Diānas Spenseres raksturā. Iekodusi apakšlūpā,

viņa piegāja pie savas šīs dienas "pavadones" un, iespējams, arī perfekta aizsega, kas ne tikai Lielbritānijas karaliskās ģimenes, bet visas pasaules acīs liks izskatīties drosmīgākai.

Diāna no augšas līdz apakšai ar sapņainu skatienu noglāstīja savu kāzu kleitu, kura no tiesas bija katras princeses sapnis. 

Foto: Reuters/ScanPix

Sapnis, iespējams, tā arī palika iesprostots šajā kāzu kleitā. Skaistums, dramatiskums, kaisle, aizvainojums, salauzta sirds un naids. Tieši tāpēc šī kleita ir leģendāra un ikoniska. Kā tā tapa?

Dizaineru pāris, kurš strādāja līdz pat pēdējai dienai pirms kāzām

Kleitu, kurā lēdija Diāna Spensere teica jāvārdu Velsas princim Čārlzam Sv. Pāvila katedrālē Londonā, radīja modes dizaineru pāris Deivids un Elizabete Emanueli. 

Kad Elizabete Emanuela un viņas vīrs Deivids tika izvēlēti, lai šūtu kāzu kleitu lēdijas Diānas Spenseres laulībām ar princi, viņiem noteikti vajadzēja sajusties, ka viņu bizness ir nodrošināts uz mūžu, tomēr viņi nevarēja pat apjaust, kāda atbildība no viņiem tiks prasīta...

"Tas, kurš rada karalisko kāzu kleitu, protams, tiks pārpludināts ar piedāvājumiem," BBC intervijā izsakās Elizabete Emanuela. "Bet tas ir abpusgriezīgs  zobens, jo ir vienīgais, ar ko cilvēki tevi saista. Jums jāturpina teikt, ka darāt vairāk, nekā tikai šujat karaliskas kāzu kleitas."

Jaunie dizaineri tikai pirms gada bija pabeiguši studijas, kad saņēma tālruņa zvanu, kas mainīja viņu dzīvi. Zvanīja pati Diāna un jautāja, vai viņi piekrīt darināt kāzu kleitu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Its A Doll's Life!? (@dollsabouttown) on

Pārim tika doti trīs mēneši, lai pašūtu lēdijai Diānai kāzu kleitu, un viņi burtiski

strādāja līdz pat pēdējam vakaram pirms kāzām. Naktī kleita tika aizvesta pie tās īpašnieces... 

"Tas bija stresa pilns laiks, bet, paldies Dievam, mums nebija laika par to domāt," Elizabete Emanuela sacīja BBC intervijā.

Deivids Emanuels sievas teikto papildina: "Kleitai bija jābūt perfektai. Ekspektācijas bija milzīgas. Diāna kleitā ieiet katedrālē kā lēdija, bet iznāk kā Velsas princese."

Visvairāk apsargātais noslēpums modes vēsturē

Jā, patiešām modes kritiķi šo kleitu nodēvē par vislabāk glabāto un sargāto noslēpumu modes vēsturē, kāds jebkad ir bijis. 

Deivids un Elizabete Emanueli izveidoja sarežģītu ziloņkaula krāsas tafta kleitu, kas vēlāk tika atdarināta neskaitāmās kopijās visā pasaulē. Protams, bez sarežģītajiem un smalkajiem 10 000 pērļu izšuvumiem, ko var atļauties tikai britu karaļnams.

Foto: AP

Kleitas velce bija gandrīz 8 metrus gara un prasīja īpašas iemaņas, kuru, protams, lēdijai Spenserei nebija. Tomēr dūša bija liela, jo tieši Diāna bija tā, kura pēc katras kleitas uzmērīšanas lūdza velci vēl pagarināt. Protams, šī kaprīze arī sagādāja praktiskas problēmas, ne tikai ar iešanu, bet pat pārvadāšanu.

Vesela komanda locīja garo kleitas aizmuguri, lai tā ievietotos stiklotajā svētku karietē. Lai arī cik rūpīgi tā tika salocīta - to izkārtojot uz trepēm, sīkas locījumu pēdas bija saglabājušās taftā. 

Interesanti fakti par skaisto līgavas kleitu:

* Līgavas kleitas velces garums bija gandrīz 8 metri, un tās ideja piederēja pašai Diānai;

* Pirms kāzām Diāna strauji zaudēja svaru, jo viņai bija ēšanas traucējumi no pārlieku lielā stresa. Dizaineri līdz pēdējam brīdim pāršuva kāzu kleitas augšdaļu, lai tā derētu līgavai; 

* Tika radīta otra - rezerves tērpa versija, ja kāzu kleitas skices nokļūtu preses rokās pirms kāzu dienas;

* Mežģīnes darinātas pēc karalienes Mērijas mežģīņu skices; 

* Kleitu ieraudzīt alka 70 miljoni cilvēku, kuri vēroja kāzu dienas tiešraidi.

Foto: PA/Scanpix

Kāpēc upurjērs? 

Lai gan kleita bija gluži kā dzīva ilustrācija no pasaku grāmatas, kur Pelnrušķīte apprec īstu princi, kā zināms, realitāte nelīdzinājās pasakai, ko jaunā sieviete 1981. gada rītā bija izsapņojusi. Vai centusies sev to iestāstīt...

Nav noslēpums, ka jau tobrīd Diāna zināja par sava līgavaiņa noslēpumainajām jūtām pret Kamillu. "Es zināju, ka Kamilla ir katedrālē. Ejot pretī altārim, es viņu meklēju ar acīm," audiolentēs Diāna teica biogrāfam Endrjū Mortonam 1991. gadā.

Foto: Reuters/ScanPix

Kleita mūžam paliks visu atmiņās kā skaistuma un nevainības simbols. Kā absolūta naivuma sargs. Karaļnama eksperti vairākkārt šo brīdi, kad princese viena dodas augšup pa katedrāles kāpnēm un pēcāk pretī savam liktenim, salīdzina ar jēra upurēšanu.

Diāna tika upurēta uz karaļnama altāra, lai izdzēstu no reputācijas Čārlza neizdevīgos sakarus ar Kamillu. 

Bija pienācis laiks Velsas princim apņemt sievu un radīt pēcnācējus, un par abpusēju mīlestību te nevarēja būt ne runas. Tomēr, lai vai kā, upuris vai sauc to kā gribi nebija veltīgs, atstājot aiz sevis burvīgos dēlus - prinčus Viljamu un Hariju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu