Neskatoties uz to, ka pasaules politiskā karte vēsturiski ir mainījusies, pasaules ģeogrāfija ir palikusi relatīvi nemainīga. Tima Māršala grāmatā Prisoners of Geography tiek uzsvērts, ka tieši ģeogrāfija ir tā, kura nosaka valstu likteni un ir veidojusi zināmas tradīcijas ārpolitikā un iekšpolitikā. Rakstā detalizēti aplūkots viens no autora minētajiem gadījumiem – Krievija.

Foto: publicitātes

Grāmata:

Tim Marshall (2016). Prisoners of Geography: Ten Maps That Tell You Everything You Need To Know About Global Politics. Elliot and Thompson Limited

Grāmatu iespējams iegādāties lielākajos interneta veikalos.

Tims Māršals savā darbā pieskaras vairākiem pasaules reģioniem un valstīm, kuru vēsturisko attīstību, viņaprāt, ir noteikusi ģeogrāfija. Darbā tiek apskatīta gan mūsu lielā kaimiņvalsts Krievija, gan Ķīna, gan Rietumvalstis (ES un ASV), Āfrika, Tuvie Austrumi, Latīņamerika, Āzija un pat Arktika. Šīs nodaļas caurvijošais centrālais arguments ir diezgan vienkāršs un pat savā ziņā triviāls – visu pasaules līderu darbības ierobežo ģeogrāfija. Pieņemot lēmumus par karu, mieru, sankcijām, savienību izveidošanu, politiķi ir spiesti rēķināties ar kalniem, upēm, jūrām un citiem ģeogrāfiskajiem elementiem. Māršals gan piebilst, ka pasaules politikas norišu izpratnei ir nepieciešams izprast arī tādus svarīgus faktorus, kā idejas, kustības un psiholoģiju, bet bez ģeogrāfijas zināšanām šī izpratne nebūs pilnīga.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X