Visu laiku populārākās "mazās melnās vakarkleitas" vēsture un veiksmes formula (1)

Foto: Wikipedia, AFP/Scanpix, Ekrānšāviņš
CopyLinkedIn Draugiem X

Franču modes dizainera Humberta Ibēra de Živenšī radītā kleita, kuru valkāja aktrise Odrija Hepberna filmas "Breakfast at Tiffany's" (Brokastis Tifānijā) sākumā, tiek dēvēta par visu laiku ikoniskāko kleitu 21. gs. vēsturē un, iespējams, tā arī ir visslavenākā no "mazajām melnajām vakarkleitām". Kāda ir šīs kleitas izcelsme? 

Kleita, kas tiek darināta par godu filmai? Muļķības, Odrijai taču!

1961. gadā "Givenchy" modes nams pēc vairākkārtējām skicēm izstrādāja melnu vakarkleitu, kas bija pasūtīta Bleika Edvardsa jaunajai romantiskajai filmai “Brokastis Tifānijā”, sākuma ainai, kurā spēlē Odrija Hepberna.

Vajadzēja tēlu, kas skatītāju apbur jau pirmajās sekundēs, un Živenšī to radīja perfektu!

Foto: Aina no filmas

Kā raksta "Washington Post" par konkrēto momentu -  ir rīts, brokastu laiks, bet šī viennozīmīgi ir vakara ballīšu kleita! Tas liek domāt, ka “viņa ir bijusi ārā visu nakti, bet viņa neizskatās sagurusi. Patiesībā viņa izskatās lieliski!”

Patiesībā jau kleita tika darināta pašai  Odrijai, nevis filmai, jo "Givenchy" dizainers Humberts Ibērs de Živenšī bija talantīgās un skaistās aktrises sirdsdraugs. Iespējams, tieši tā arī bija veiksmes formula, jo gan filmu, gan modes kritiķi ir nenogurstoši slavējuši to, kā kleita nekavējoties izceļ un attīsta Holijas raksturu. 

Ibērs de Živenšī jau patiesībā bija Odrijas Hepbernas profesionālās un personīgās garderobes radītājs. Odrija un Ibērs draudzējās četrdesmit gadus!

Foto: AFP/LETA

Kleita kā mākslas darbs

Kleitu piegrieza no slavenā itāļu melnā satīna. Kleita tiek raksturota kā līdz zemei gara vakarkleita bez piedurknēm, ar interesanti atsegtu muguras daļu.

Tieši mugurpuse, kas jutekliski atsedz aktrises trauslos plecus un lāpstiņas, ir kleitas odziņa, kas burtiski valdzina ikvienu skatītāju.

Foto: AFP/LETA

Kleitas svārku daļa nedaudz savilkta jostasvietā, bet tās eleganci akcentē augstais šķēlums līdz pat augšstilbam.

Tērps nav iedomājams bez tāda paša satīna auduma cimdiem līdz elkonim, saulesbrillēm, greznas pērļu virtenes ap kaklu un mini diadēmas Odrijas matos!

Foto: Publicitātes foto

Kleitas noslēpumi

Lai gan Ibērs de Živenšī bijis liels aktrises draugs, tomēr, aplūkojot gatavo kleitu,

Hepberna lūgusi kostīmu mākslinieci Edīti Hedu kleitu nedaudz pārlabot – samazināt šķēlumu uz kājas, kas bijis tam laikam  nepiedienīgi dziļš. 

Izrādās, kleitai bijusi arī pirmā versija, kas vairāk līdzinājās Coco Chanel darinātai mazai melnai kleitiņai. Tomēr režisoram nepatika, ka tā atsedz Odrijas ceļgalus, un šis modelis tika noraidīts. 

Pats "Givenchy" bija ziedojis kleitu, lai ieņēmumi no izsoles tiek novirzīti skolas celtniecībai Kalkutā. 2006. gada izsolē par 511 545 eiro (600 000 ASV dolāriem) kleitu nopirka kāds “anonīms telefona pircējs”, tāpēc kleitas pašreizējais īpašnieks ir noslēpums. 

Tieši šīs "Breakfast at Tiffany's" filmas dēļ slavenais franču zīmols "Givenchy" ieguva milzu popularitāti, jo Odrija Hepberna padarīja zīmola radīto kleitu par zīmīgāko un atpazīstamāko apģērba gabalu visā modes vēsturē!

Foto: SIPA/Scanpix

Kleitas fenomenālais mantojums

Lai gan šī kleita ir ikona un šo stilu pazīst visā pasaulē, modes dizaineri aizvien apbrīno teiciena "viss skaistais ir vienkāršs" patiesumu.

Vienkāršība ir vērtība, kurā mirdz pati personība, šajā gadījumā daiļā aktrise ar stirnas acīm Odrija Hepberna!

Jā, šī kleita palīdzēja piedzimt “mazās melnās kleitas” tendencei, kas turpinās līdz pat šai dienai!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu