Sliktas ziņas "Eiropas trampiem"

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/EPA/Scanpix

Džo Baidena ievēlēšana ASV prezidenta amatā ir pamatīgi novājinājusi pasaules autoritārās un populistiskās valdības. Donalda Trampa aiziešana nav traģēdija tādām lielvarām kā Krievija, Brazīlija un Turcija. Taču Polijai, Ungārijai, Serbijai - un, iespējams, arī Borisa Džonsona Lielbritānijai - tā ir īsta katastrofa.

Nav nekāds pārsteigums, ka visi mazākie spēlētāji Baidena ievēlēšanu uzņēmuši ar bailēm un naidīgumu. Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs: "Serbijas jautājumos es nesatiku ar Džo Baidenu, [kad viņš bija Baraka Obamas viceprezidents]. Arī tagad nevarēšu ar viņu saprasties. Es viņu apsveicu, un tas arī viss." Skaidrs, ka Vučiča spožākā zvaigzne paliks Krievija, nevis ASV.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns jau sen licis nepārprotami noprast, ka viņa "plāns A" būtu Trampa uzvara, atspoguļojot to, cik cieši viņi satuvinājušies. Tāpat kā Vučičs, Ungārijas valdība glabā aizvainojumu par Baidena izteikumiem Obamas laikā, kad, kā norādījis Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto, Ungārijai nācās paciest "nepārtrauktu lekciju lasīšanu, apsūdzības un uzbrukumus".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu