Apdraudēti Ziemassvētki un vakcīnas tuvums – tās ir lietas, par ko pēdējo nedēļu laikā tiek runāts ļoti bieži. Nav noslēpums, ka šis gads ir ievērojami ietekmējis ekonomiku visā pasaulē. Ietekmīgā izdevuma “The Economist” Izpētes nodaļas analītiķes Emīlija Mansfīlda (Emily Mansfield) un Agate Demarē (Agathe Demarais) portālam TVNET pastāstīja, ar ko tuvākajā laikā jārēķinās Eiropas ekonomikas nozarē.

Emīlija Mansfīlda uzskata, ka no politiskās perspektīvas skatoties, Eiropas valstu valdības ļoti nevēlēsies, lai Ziemassvētki tik tiešām tiktu atcelti. Tomēr  jāņem vērā tas, ka būs nepieciešams balansēt ar obligātiem pasākumiem, lai ziemas periodā veselības nozare daudzās valstīs nenonāktu līdz pilnīgai paralīzei.

Sociālā distancēšanās un masku valkāšana noteikti būs neatņemama sastāvdaļa, un pašlaik nevar izslēgt arī citus ierobežojumus. Līdz ar to – šie noteikti nebūs normāli Ziemassvētki.

Tieši šis daļēji ir viens no iemesliem, kādēļ novembrī vairākās valstīs tika noteikta karantīna un citi ierobežojošie pasākumi – cerībā, ka ierobežojumi uz Ziemassvētkiem mazinās vīrusa izplatības intensitāti.

- Covid-19 otrais vilnis ekonomiskā izpratnē – vai tas ir daudz nopietnāks nekā pirmais vilnis, ar ko saskārāmies pavasarī?

E.M.: Otrais ierobežojumu raunds noteikti būs ekonomiski postošs, it īpaši nozarēm, kuras izjūt finansiālu spiedienu vēl no pirmā viļņa gada pirmajā pusē. Tiesa gan, jāņem vērā, ka visā Eiropā otrajā vilnī noteiktie ierobežojumi nav tik stingri, kādi tie bija pavasarī.

Darbojas gan rūpnīcas, gan sabiedriskie pakalpojumi, piemēram, skolas. Daudzas industrijas, salīdzinot ar pavasari, ir ieviesušas dažādus drošības protokolus, piemēram, nosakot obligātu distancēšanos darba vietā. Tas ļauj turpināt darbību un neslēgt daudzus uzņēmumus, kas pavasarī bija slēgti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X