Covid-19 pandēmija pasaulē būs izmainījusi daudzas lietas, un pie vecās kārtības atgriezties vairs nevarēsim. Tomēr cerams, ka tas vismaz demokrātiskās valstīs nebūs uz brīvību rēķina. Šādu viedokli sarunā ar portālu TVNET pauda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (STRATCOM) direktors Jānis Sārts. Sarunas ietvaros tika skarts arī jautājums par sazvērestības teoriju izplatību Latvijā, interneta iespējamo regulāciju un lēni pienākošo jauno laikmetu.

Kādas sazvērestības teoriju veidošanas tendences jūs esat novērojis Latvijā Covid-19 laikā?

Pie mums atbalsojas līdzīgas sazvērestības teorijas kā citur pasaulē. Tās ir sekas tam, ka mēs dzīvojam globālā informācijas vidē. Tāpat mēs redzam to, ka pastāv konkrēti, iepriekš pastāvējuši sazvērestības teoriju izplatīšanas tīkli, kuri pārņem kādu tēmu un attiecīgi mēģina to paplašināt un pagriezt sev vajadzīgajā virzienā. Šajā tematikā mēs esam redzējuši dažādas versijas – piemēram, vīruss nepastāv vispār, vakcinācija ir iegansts cilvēku čipēšanai un globālā elite ir sazvērējusies, lai pārņemtu kontroli pār cilvēci.

Es esmu lasījis arī vairākus pētījumus, kuros ir teikts, ka salīdzinājumā ar Centrāleiropas valstīm Latvijā sazvērestības teorijas vismaz līdz Covid-19 sākumam nebija atradušas tik labvēlīgu augsni. Tad sanāk, ka tagad šīs atšķirības ir mazinājušās?

Jā. Es gan to nevarētu attiecināt uz pirmo epidēmijas vilni, jo tā ietvaros Latvijas sabiedrība pret sazvērestības teorijām izrādījās diezgan noturīga. Diemžēl otrajā vilnī situācija ir mainījusies. Tas, manuprāt, ir vairāk tāpēc, ka

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X