ASV politizētā tiesu sistēma (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP

Ikvienam objektīvam ASV politiskās sistēmas vērotājam nākas aizdomāties, kāpēc laikā, kad ASV ir pasaulē augstākie Covid-19 nāves rādītāji un izpostīta ekonomika, ASV Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels nedara neko citu, kā vien vienu pēc otra apstiprina aizejošā prezidenta Donalda Trampa izvirzītos kandidātus federālo tiesnešu amatiem. Tā ir dīvaina uzvedība.

Tas izskaidrojams ar īpašo interešu lobiju, kas galvenokārt nenonāk sabiedrības uzmanības lokā. Tas ir politisks veidojums, kurš vairāku paaudžu garumā vajājis ASV tiesu sistēmu un ir apņēmies sagrābt tik daudz kontroles, cik vien var, kamēr vien var.

Taisnības labad jānorāda, ka Makonels nav vienīgais, kurš rīkojas dīvaini. 2016.gada rudenī republikāņi ieviesa ērtu "principu", ka Senātam vēlēšanu gadā nevajadzētu apstiprināt Augstākās tiesas tiesnešus, un bloķēja prezidenta Baraka Obamas izvirzīto kandidātu, augsti novērtēto Meriku Gārlendu. Senators Lindsijs Greiems par šo precedentu izteicās skaidri: "Ja prezidenta Trampa pēdējā gadā atbrīvosies vieta un priekšvēlēšanu laiks jau būs sācies, mēs gaidīsim līdz nākamajām vēlēšanām."

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu