Lūsis komentē ⟩ Cilvēkiem, kas atsakās valkāt sejas maskas, smird elpa (23)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Toms Lūsis/TVNET

Ja pērtiķim iedod granātu un viņš to uzspridzina cilvēku pūlī, kurš ir vainīgs – pērtiķis vai tomēr cilvēks, kurš iedeva granātu? Līdzīgi, ja alternatīvi apdāvinātas personas atsakās publiskās vietās iekštelpās valkāt sejas maskas – vainosim viņu intelekta kapacitāti vai tomēr tos prāta dižgarus, kas jau pusgadu publiski klaigā, ka maskas neko nedod? 

Vai zinājāt, ka pērtiķiem piemīt ievērojamas prāta spējas? Piemēram, punduršimpanzes saprot vairāk nekā 3000 vārdu, orangutani ir pierādījuši, ka spēj ātri izdomāt jaunas idejas, bet šimpanzes īslaicīgās darba atmiņas uzdevumos var pārspēt pat cilvēkus. Tāpat pērtiķi prot izmantot darbarīkus. 

Esmu novērojis, ka arī cilvēki, kuri uzskata, ka masku valkāšanas uzspiešana ir viņu cilvēktiesību pārkāpums, saprot aptuveni 3000 vārdu. Viņi spēj darīt vienkāršus mehāniskus darbus, kas neprasa pārāk lielu smadzeņu piepūli, kā arī īslaicīgā atmiņā spēj saglabāt līdz pat trim dažādiem viltus ziņu lapās noskatītiem video. 

Pēdējā laikā informācijas telpu un mūsu ikdienu arvien intensīvāk piesārņo šādu cilvēku viedokļi. Tā, piemēram, nesen kādā degvielas uzpildes stacijā mans tēvs aizrādīja vīrietim, ka jāuzvelk sejas maska un nevajag apčamdīt un tad likt atpakaļ pilnīgi visus produktus, kas atrodas izstieptas rokas attālumā. Pretī viņš saņēma spilgtiem krievu epitetiem bagātinātus kliedzienus, lai pats velk uz sejas “prežus”, ko valdība uzspiež. Izskanēja arī atjautīgs jautājums: “Ja valdība tev liks lēkt nost no tilta, tu lēksi?” 

Kāds paziņa savukārt nosūtīja e-pastu sava bērna dārziņa grupas vecākiem, aicinot iekštelpās lietot sejas maskas. Pretī viņš saņēma šādu atbildi: “Es bērniem mācu atvērt acis un kritiski izvērtēt valsts uzspiestos murgus, kuri ir paredzēti, lai padarītu cilvēkus par aitām. Vai tad, kad sāksies obligāta vakcinācija, jūs arī akli to darīsiet? Ja tev ir bail no vīrusa, tad nēsā masku, ja svēti tici, ka tā tevi pasargā. Es zinu, jo ir pierādīts, ka maska ne no kā nepasargā. Tieši pretēji, mēs elpojam savus beigtos vīrusus un ogļskābo gāzi, piesārņojot organismu vēl vairāk.” Un vispār Covid-19 esot tikai aizsegs genocīdam pret cilvēci. 

Šādu piemēru ir ļoti daudz. Saprotams, ka, gluži kā pērtiķis pats neizgudroja granātu, arī šie cilvēki pie "grandiozās vispasaules sazvērestības" atmaskošanas nenonāca pašu spēkiem. Viņi vienkārši vairāku mēnešu garumā kā sūklis uzsūkuši visu to drazu, kuru manipulatīvi deputāti un uzņēmēji lējuši ārā fanu bāzes palielināšanai. 

Tieši tāpēc domāju, ka mums jābūt nedaudz iecietīgākiem pret šiem pēr... apjukušajiem cilvēkiem.

Gluži kā mēs nenosodām slimu cilvēku par to, ka viņš saslimis, nebūtu korekti arī dumjus cilvēkus nosodīt par to, ka viņi ir dumji.

Katrs piedzimst ar tādām prāta spējām, ar kādām piedzimst, un neviens nav pats vainīgs pie tā, ka daba vai gēni kaut kādā ziņā apdalījuši. “Понять и простить”, kā teica apsargs kādā populārā televīzijas šovā.

Tā vietā nav grūti identificēt patiesos vainīgos, kas smaidīgām sejām dala visapkārt granātas, barojot apjukušus un lētticīgus prātus ar viltus ziņām un populistiskiem šļupstiem. Tieši pateicoties viņiem, arvien lielāks skaits iedzīvotāju uzspļauj ierobežojumiem un ļauj koronas izkaptij atvēzēties plašāk. Un pļauja, kā redzam, palielinās ar katru dienu.

To, ko šie “gaismas nesēji” dara, grūti nosaukt par jebko citu kā apzinātu un mērķtiecīgu ļaunprātību. Un ļaunprātību nevis pret vienu, pieciem vai tūkstoš cilvēkiem, bet gan pret visu valsti. Grūti komentēt šādas rīcības patiesos motīvus, tomēr skaidrs, ka,

dzīvojot mazāk liberālā pasaulē, ērta Saeimas krēsla vietā viņiem būtu jāsēž uz notiesāto sola. 

Bet visiem tiem, kuri tomēr nekādi nespēj atturēties no nepieciešamības pastāstīt, ka Cobvid-19 nav īsts, – aizejiet to pastāstīt mirušo ģimenēm.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu