Priekšnieka loma krīzes laikos un ko vēlas darbinieki no savas darbavietas (3)

Māris Kūrēns
, Financenet žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Darba tirgus pandēmijas ietekmē ir būtiski mainījies. Attālinātais darbs un darbinieku drošība ir viens no faktoriem, kam šogad pievērsta paplašināta uzmanība darba devēju vidū. Plašāk par galvenajām tendencēm darba tirgū un to, ko vēlas no sava darba devēja redzēt darbinieki, intervijā portālam TVNET pastāstīja augstākā līmeņa personāla atlases uzņēmuma “Amrop” vadītāja Latvijā Aiga Ārste-Avotiņa.

- Kā šajā laikā ir mainījies pieprasījums pēc darbaspēka, un kā mainījusies atalgojuma politika?

- Ir liela daļa uzņēmumu, kas ir iesaldējuši jaunu darbinieku pieņemšanu darbā. Šāda iesaldēšanas situācija ir vairāk skārusi ierindas darbiniekus, zemāka līmeņa vadītājus un ekspertus. Vadības līmeņa pozīcijās šī tendence nav tik izteikta, un tur tā aktivitāte noteikti saglabājas. Atkarībā no nozares, aptuveni 40% uzņēmumu ir atlaiduši darbiniekus un pārskatījuši slodzes.

Pirmkārt, tie, kas ir atlaiduši darbiniekus, ir atlaiduši tos strādājošos, kas uzrāda vājāku sniegumu vai nepievieno vērtību uzņēmumam. Zināmā mērā situācija ar ārkārtas situācijas pabalstiem vienai daļai uzņēmumu ir palīdzējusi izķepuroties, bet daļai uzņēmumu tas faktiski paildzina viņu nāvi.

Ja pavasarī tā situācija bija tāda, ka diezgan ātri ar šo krīzi tiksim galā, tad šobrīd daļa uzņēmumu saprot, ka tas nav divu mēnešu jautājums. Mūsuprāt, bezdarba līmenis noteikti pieaugs, it īpaši, salīdzinot, kāda reakcija bija pavasarī, un kāda tā ir tagad rudenī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu