Bijušais Singapūras diplomāts un akadēmiķis Kišore Mahbubani intervijā atklāj, kāda ir Ķīnas ģeopolitiskā stratēģija un kā ASV varētu saglabāt savu globālo statusu, kamēr Ķīna kļūst aizvien spēcīgāka.

- Iespējams, vienīgais jautājums, kurā ASV demokrāti un republikāņi ir vienisprātis, ir tas, ka Ķīnas augošā vara ir drauds ASV interesēm. Jūs 2018.gadā nopēlāt šādu pārmēru vienkāršotu un bīstamu skatījumu. Lai arī Baidens, visticamāk, rīkosies mazāk rupji un impulsīvi kā Tramps, kā jums šķiet, vai Ķīna patiesībā no tā būs ieguvēja? Vai varbūt Baidens izvēlēsies metodiskāku ceļu, piemēram, pēc atstumšanas perioda atkal pulcēs sabiedrotos, lai "savaldītu" Ķīnu?

- Ķīnas jautājumā Baidena rokas ir sasaistītas. Ņemot vērā milzīgo vienprātību abu partiju starpā, šķietams vājums attiecībā pret Ķīnu būtu politiskā pašnāvība. Baidens to lieliski apzinās - priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņš Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu nosauca par "bandītu" tieši tā iemesla dēļ, lai nebūtu šaubu par viņa gatavību ieņemt stingru pozīciju attiecībā pret Ķīnu.

Taču, kā man savulaik norādīja ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers, ASV nav nekādas īstas stratēģijas, ko iesākt ar Ķīnu. Ja Baidens ir patiesi gudrs, viņš izvēlēsies tādu stratēģiju, kas aizstāv ASV pamatintereses (piemēram, Ķīnā darbojošos ASV uzņēmēju aizsardzība) un pieļauj sadarbību pie kopīgajiem izaicinājumiem, tai skaitā Covid-19 krīzes.

Ja Vinstons Čērčils spēja sadarboties  ar Josifu Staļinu, lai sakautu Ādolfu Hitleru, tad ASV pavisam noteikti ir spējīga sadarboties ar Ķīnu, lai pieliktu punktu pandēmijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X