Jau kopš pandēmijas sākuma pavasarī visa pasaule ar cerībām ir gaidījusi vakcīnu pret Covid-19. Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka vakcīna nebūs ilgi gaidītā "burvju nūjiņa" un pasaulei vēl ilgu laiku nāksies saskarties ar dažādām problēmām, ko radījusi pandēmija. Vissmagākā situācija ir izveidojusies ekonomikā, un vakcīna īstermiņā varēs palīdzēt veselības nozarei, nevis ekonomikai, vēsta ārvalstu mediji.

Jārēķinās ar to, ka gadījumā, ja vakcīnu efektivitāte tik tiešām izrādīsies tāda kā izmēģinājumos (ap 90-95%), tad tai uz vīrusa izplatību nebūs nekādas ietekmes, ja nevakcinēsies pietiekami daudz cilvēku.

“Associated Press” vēsta, ka vakcīnas ne vienmēr ir efektīvas visiem – pagājušā gadsimta laikā secināts, ka piemēram, sezonālās gripas vakcīnas ir bijušas iedarbīgas 20-60% gadījumu. Pagaidām “AstraZeneca”, “Pfizer” un “Moderna”, atsaucoties uz sākotnējiem datiem ziņojušas, ka to vakcīnas ir vismaz 90% efektīvas. Tomēr šis rādītājs var mainīties līdz pētījuma laika beigām.

Līdz ar to – būs nepieciešams laiks, lai sagaidītu vakcīnu iedarbību uz sabiedrības veselību kopumā.

“Visticamāk, Covid-19 vakcīna sastāvēs no divām devām, kas jāievada ar dažu nedēļu intervālu. Vakcīna ir medikaments, un medikamentiem var būt blaknes. Pēc pirmās vakcīnas cilvēks var sajusties nevesels,” norāda Vašingtonas universitātes vakcīnu eksperte Debora Fulere.

Šeit arī rodas galvenais risks – cilvēks, kurš pēc vakcīnas kļūdaini var uzskatīt, ka saslimis ar Covid-19, var sākt baidīties no vakcīnas kopumā.

Viss, kas tam nepieciešams, – daži cilvēki sociālajos tīklos, un jaunam dezinformācijas un konspirāciju maisam gals būs vaļā.

“Tieši tāpēc vakcīnu izplatītājiem būs aktīvi jākomunicē ar sabiedrību un jāskaidro, kādi ir efekti un iespējamās blaknes. Veselības nozares līderiem būs daudz jāskaidro, lai neradītu paniku sabiedrībā, ko tik ļoti iecienījuši dezinformācijas izplatītāji sociālajos tīklos un internetā kopumā,” saka Merilendas universitātes vakcīnu eksperts Vilburs Čens.

Ļoti iespējams, ka Covid-19 spēks reducēsies, lai no globālas pandēmijas iemesla kļūtu par parastu sezonālu vīrusu. Tomēr līdz tam, kad tas nenotiks, jāatceras valkāt maskas sabiedriskās vietās un mazgāt rokas. 

Galu galā tas nav grūti un nav pierādījumu, ka kāds būtu nomiris no masku valkāšanas vai roku mazgāšanas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X