Lūsis komentē Skolēniem atņemtais skābeklis jeb kovidiotu ziņas (5)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Naktī uz trešdienu skatījos preses konferenci par jaunākajiem ierobežojumiem cīņā pret pandēmiju. Kolīdz premjers pieminēja faktu, ka, sākot ar 4. janvāri, sākumskolēniem skolās būs jāvalkā sejas maskas, sapratu, ka Pandoras lāde ir atvērta. Drošības labad pieminēšu, ka es zinu, ko nozīmē “Pandoras lāde”. 

Vajadzēja vien septiņas stundas, lai sabiedrības iniciatīvu platformā manabalss.lv iniciatīva “Ļausim bērniem brīvi elpot” rekordātrumā savāktu 10 tūkstošus balsu (šobrīd savākto balsu skaits pārsniedz jau 20 tūkstošus).

Salīdzinājumam – iepriekšējais aktivitātes rekords bija 3200 balsis vienas pilnas dienas laikā iniciatīvai “par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību”. Acīmredzot īstu problēmu risināšanā iedzīvotāji iesaistās nelabprātāk nekā izdomātu.

Iniciatīvā teikts: “Pasaules Veselības organizācija nosaka, ka bērniem no 6 līdz 11 gadu vecumam masku valkāšana var tikt rekomendēta. Turklāt, ja tā tiek īstenota, tai jānotiek pieaugušo kontrolē. Tas nozīmē, ka skolotājiem papildus būs jāseko tam, lai maskas tiek valkātas pareizi.

Tas nozīmēs viņiem papildu slodzi un laika tērēšanu jau tā apgrūtinātos mācīšanas apstākļos.” Kā redzams, iniciatīvas autori īpaši satraukušies par to, ka jaunie ierobežojumi skolotājiem radīs papildu darbu un raizes. Ironiski, ņemot vērā, ka masku valkāšana nepieciešama ne tikai skolēnu, bet arī šo pašu skolotāju veselības nosargāšanai. Jo, kā zināms, bērnu iespējas nomirt no Covid-19 ir salīdzinoši niecīgas, kamēr gados vecāki skolotāji ir pašā skarbākajā riska grupā. 

Saprotams, ka to cilvēku vidē, kas maskas valkāšanas prasību salīdzina ar izvarošanu, jaunais noteikums sejas maskas valkāt arī bērniem radīja jau tā trūcīgā intelekta eksploziju. Tiesa, biju iztēlojies, ka lielāku sašutumu izraisīs aizliegums nedēļas nogalēs tirgot alkoholu.

Pieņemu, ka šis fakts pandēmijas ziņu rakstos parādījās zemāk par pirmo rindkopu, kas ir lūzumpunkts raksta garumam, kuru šie cilvēki spēj izlasīt. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc šajā rakstā atļaujos par viņiem izteikties skarbāk nekā iepriekš. Jo, pirmkārt, viņi nespēj tik tālu izlasīt, bet otrkārt – viņi nemaksās Optima līnijas alum atlikto naudu, lai abonētu varas kliķes apmaksātu saturu medijos. 

“Savākti 10 tūkstoši parakstu par to, ka bērniem skolās un bērnudārzos nevajag valkāt maskas, un tas ir loģiski, ka cilvēki savāca šos parakstus, jo bērniem un skolniekiem nevajag valkāt maskas – tas ir bezjēdzīgi. Maskas valkāt ir bezjēdzīgi,” Facebook tiešraidē pavēstīja iepriekšējās Saeimas vēlēšanās iespēju kļūt par premjerministru izpļurgājušais deputāts Aldis Gobzems.

Jāteic, pat ja masku valkāšana samazinātu apkārtējo aplipināšanas iespējamību vien par 0,1 %, to valkāšanai būtu lielāka jēga nekā Gobzema kunga līdz šim paveiktajam darbam Saeimā.

Ar līdzvērtīgi intelektuālu vēstījumu skolēnu sejas masku jautājumā dalījās arī kāds Gobzema bijušais partijas biedrs. “Ja kāds pimpis vai mauka iedomājas, ka manas meitas 7 un 8 g. skolā vilks maskas, tad būs lielāks šovs LV nekā Kivičs un Skulme. Maukas. Nejēdz mazu, mazapdzīvotu valsti savest kārtībā, bet bērniem piepisīsies,” rakstīja iepriekšējās Saeimas vēlēšanās izkritušais potenciālais kultūras ministra amata kandidāts Andris Kivičs.

Ņemot vērā faktu, ka ļoti īsā laikā nakts vidū Kivičs paspēja rupjos vārdos apsaukāt arī deputātus Kaimiņu un Dombravu, nevaru izslēgt iespēju, ka Andris bija dzirdējis par alkohola tirgošanas aizliegumu nedēļas nogalēs un sagatavojis krājumus. Bet krājumi nedēļas nogali nepiedzīvoja.

“Bērni nav lielākie slimotāji valstī, tāpēc šie ierobežojumi attiecībā uz viņiem nav samērīgi,” teikts iniciatīvā. Īpaši atjautīgajiem centīšos masku nepieciešamību skolās izskaidrot ar sekojošo informācijas ķēdi:

- SPKC dati liecina, ka vairums saslimušo ir vecumā no 15 līdz 49 gadiem, bet izteikti pieaug to ar Covid-19 inficēto īpatsvars, kuri ir vecāki par 50 gadiem

- tātad – visaugstākā saslimstība vērojama vecuma grupā, kurā ietilpst sākumskolas skolēnu vecāki

- no visiem izsekojamiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem 35% inficējušies mājsaimniecībās

- saslimis bērns klasē var aplipināt ne tikai klasesbiedrus, bet arī skolotāju

- Latvijā skolotāju vidējais vecums ir 48 gadi, un 51% Latvijas skolotāju ir vecāki par 50 gadiem

Ja izvelk galvu no pakaļas, ir iespējams saprast, ka maskas skolās būs jāvelk nevis tāpēc, lai nesaslimtu pats, bet gan tāpēc, lai kāds jau saslimis bērns neinficētu pārējos. Parakstoties par aicinājumu atcelt lēmumu 1.-4. klašu skolēniem valkāt sejas maskas, jūs principā ar parakstu apstiprināt, ka sava bērna veselība jums ir pie kājas. Un turpat jums ir arī skolotāju veselības un dzīvības. Apsveicu!

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu