Mazinot ASV globālo lomu un tajā pašā laikā atsakoties pieņemt Ķīnas arvien pieaugošo ietekmi, ASV prezidents Donalds Tramps negrib atzīt, ka viena globālā smagsvara ērai pienācis gals. Lai arī daudzi uzskata, ka vienpusējas pasaules kārtības ēru, kas sekoja Aukstajam karam, nomaina divu varas polu pasaules kārtība, kurā dominē ASV un Ķīna, šāda lietu kārtība nav nedz nenovēršama, nedz vēlama. Tā vietā ir pamatotas cerības uz četrpusēju pasaules kārtību, kurā svarīga loma būtu arī Eiropas Savienībai (ES) un attīstības ekonomikām.

Bipolāra pasaule gan patiesībā būtu ļoti nestabila. Šādas kārtības izveidošanās palielinātu vardarbīga konflikta risku, bet tās konsolidēšanās padarītu globālu problēmu risināšanu pilnībā atkarīgu no abu supervaru nacionālajām interesēm. iespējamāks scenārijs ir pasaule, kurā pastāv vēl divu citi varas poli – Eiropas Savienība un attīstības ekonomiku konsorcijs, kas apvienotu tādas valstis kā Meksika, Brazīlija, Indija, Indonēzija, Malaizija, Turcija, Dienvidāfrika un citas. 

Eiropas Savienība, kas jau iepriekš ir kļuvusi par galveno privātuma aizstāvi un tehnoloģiju milžu regulatoru, atrodas labās pozīcijās, lai pretotos vispārējai algoritmiskai automatizācijai. Eiropa un attīstības ekonomikas arī varētu izveidot spēcīgu koalīciju cīņai pret fosilā kurināmā emisijām. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X