Draugi un sabiedrotie vairs neuzticas ASV. Uzticēšanās ir cieši saistīta ar patiesumu, un prezidenta Donalda Trampa attiecības ar patiesību ir pagalam vaļīgas. Visi prezidenti ir melojuši, taču ne tādā mērogā, lai tas sagrautu uzticības kredītu. Starptautiskās aptaujas liecina, ka Trampa prezidentūras laikā strauji samazinājusies ASV maigā pievilcības vara.

Vai jaunievēlētais prezidents Džo Baidens spēs atjaunot uzticēšanos? Īstermiņā - jā. Stila un politikas maiņa uzlabos ASV tēlu vairumā valstu. ASV prezidentu vidū Tramps bija izņēmums. Prezidentūra bija viņa pirmais darbs valdībā. Līdz tam viņš savu karjeru bija aizvadījis Ņujorkas nekustamo īpašumu biznesā, kur vienas puses ieguvumi ir otras puses zaudējumi, un realitātes šovos, kur šokējoši paziņojumi notur mediju uzmanību un palīdz diktēt dienaskārtību.

Savukārt Baidens ir labi pārbaudīts politiķis ar ilgu pieredzi ārpolitikā, kas veidojusies vairākos desmitos Senātā un astoņos viceprezidenta amatā aizvadītajos gados. Kopš ievēlēšanas viņa sākotnējiem paziņojumiem un izvēlētajām amatpersonām ir bijis nomierinošs iespaids uz sabiedrotajiem.

Trampa problēmas ar sabiedrotajiem neradīja viņa sauklis "Amerika pirmajā vietā". Kā es norādu savā grāmatā "Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump" ("Vai morāle ir svarīga? Prezidenti un ārpolitika no FDR līdz Trampam"), prezidentiem uzticēta nacionālo interešu aizstāvība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X