Šogad Krievijas likumdevēji un vēlētāji apstiprināja labojumus valsts konstitūcijā, atļaujot prezidentam Vladimiram Putinam no jauna sākt prezidenta pilnvaru termiņu skaitīšanu un valdīt līdz 2036.gadam. Pat tad, ja viņš šo iespēju neizmantos, viņu no tiesāšanas pasargās likumprojekts, kas ļoti ievērojami paplašina Krievijas prezidentu imunitāti pret kriminālapsūdzībām.

Valstu konstitūcijas tiek mainītas nozīmīgu sociālo un politisko pārmaiņu laikā. Piemēram, pēckara gados Eiropā bija vērojams pamatlikumu vilnis - tika pieņemti tādi dokumenti kā 1946.gada Francijas konstitūcija un 1949.gada Rietumvācijas pamatlikums. Vēlākie satricinājumi, tostarp Alžīrijas krīze, noveda pie jaunas Francijas konstitūcijas un Francijas Piektās republikas nodibināšanas 1958.gadā. 20.gadsimta 70.gados Grieķija, Portugāle un Spānija pēc atbrīvošanās no militārajām diktatūrām ieviesa jaunas konstitūcijas.

Padomju Savienības 1936.gada konstitūcija konsolidēja staļinisko totalitārismu, kalpojot tādam pašam mērķim kā staļiniskā arhitektūra - tā bija iespaidīga, dekoratīva fasāde. Kā "Doktorā Živago" rakstīja Boriss Pasternaks, šī konstitūcija nebija radīta, lai to pielietotu. Taču, tāpat kā iepriekš uzskaitītajos gadījumos, tā atspoguļoja un ierakstīja likumā nesenās politiskās un sociālās pārmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X