Nesen atklātībā nonākusī informācija par postošo "Sunburst" kiberuzbrukumu kampaņu, kuras mērķi bija ASV un visā pasaulē, ir vēl viens signāls, ka starptautiskajai kopienai jāreaģē uz kiberuzbrukumiem. Pēdējā gada laikā kiberdrošības eksperti visā pasaulē ziņojuši, ka pieaug pret kritisko infrastruktūru, tai skaitā institūcijām, kas cīnās ar Covid-19 pandēmiju, vērsto kiberuzbrukumu skaits. Lai arī pasaules valstu valdības ir publiski nosodījušas dažus no uzbrukumiem, ir skaidrs, ka nepieciešama kolektīva rīcība.

"SolarWinds" ir viens no ASV vadošajiem tīkla administrēšanas uzņēmumiem. Tā produkts ir monitoringa platforma, kas IT atbalsta darbiniekiem ļauj attālināti piekļūt ierīcēm, kurās šī platforma ir instalēta. Nesenajā uzbrukumā hakeri piekļuva programmatūras atjaunojumam un ieinstalēja tajā tā dēvēto "Sunburst" ļaunatūru.

Tehnoloģiju nozares publikācija "The Register" ziņo, ka "SolarWinds" klientu vidū ir vairāk nekā 425 no ASV "Fortune 500" uzņēmumiem, visas lielās ASV telekomunikāciju kompānijas un vairums ASV valdības atzaru (līdzīga situācija ir arī daudzās citās pasaules attīstītajās ekonomikās). Kiberdrošības uzņēmums "FireEye", kura pagājušās nedēļas ziņojums palīdzēja atklāt hakeru kampaņu, norādījis, ka par tās upuriem varētu būt kļuvušas institūcijas visā pasaulē, kaut arī galvenais mērķis visdrīzāk bija ASV valdība.

ASV valdība par uzbrukuma veikšanu aizdomas tur Krievijas izlūkdienestus. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X