Pandēmijas dēļ ekonomiskā situācija ir ievērojami mainījusies. Arvien vairāk uzņēmumiem ir nepieciešams domāt par izdzīvošanu, un aktuāla tēma ir valsts atbalsta mehānismi. Kāda situācija ir mazo un vidējo uzņēmumu segmentā un ko gaidīt no nākotnes, intervijā portālam TVNET pastāstīja uzņēmumu finansēšanas kompānijas “Capitalia” vadītājs Juris Grišins.

- Kādas varētu būt prognozes nākamajam gadam – ar ko saskarsies mazie un vidējie uzņēmumi un kā mainīsies uzņēmumu kreditēšana?

- Uzņēmumiem ziema būs grūtākais posms, un līdz pavasarim būs jāiztur. Tas būs vislielākais pārbaudījums. Tie uzņēmumi, kurus esam aptaujājuši, ir pauduši cerību, ka pavasaris un vasara būs laiks, kad varēs domāt par izaugsmi, ne tikai izdzīvošanu.

Tajā pašā laikā ekonomika kopumā no pandēmijas iznāks ar lielāku kredītu nastu. Gan valstij, gan uzņēmumiem būs lielāks parādu slogs, jo liela daļa atbalsta instrumentu ir bijuši aizņemta nauda, nevis dāvinājumi vai granti. Uzņēmumi ir aizņēmušies gan no valsts, gan no privātā sektora, lai izturētu šo pandēmijas laiku. 

Kredīts, lai aizlāpītu finanšu caurumu, ir patīkams īstermiņā, taču pēc tam tas būs jāatpelna un jāatmaksā. Tas attiecas ne tikai uz uzņēmējdarbību, bet arī uz valsti kopumā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X