Gads, kad pandēmija paralizēja debesis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

2020.gadā pasauli pārņēmusī Covid-19 pandēmija dramatiski izmainīja ieraso lietu kārtību pasaulē - un viena no epidēmijas vissmagāk skartajām nozarēm izrādījās civilā aviācija, kas šogad piedzīvojusi bezprecedenta dīkstāvi. Pandēmijas dēļ aviācijā bez darba palika tūkstošiem cilvēku un zaudējumi bija mērāmi miljardos, bet nozare bija spiesta apcerēt savu nākotni. 

Aviācijas nozare no Covid-19 pandēmijas cieta divos dažādos veidos. Pirmkārt, tās bija bažas par vīrusa izplatību, jo aviokompāniju bizness ir balstīts uz cilvēku atrašanos ciešā tuvumā ierobežotas platības telpās. Mazāk tiešā veidā aviācijas nozari skāra arī vispārējā pandēmijas negatīvā ietekme uz globālo ekonomiku – samazinoties cilvēku ienākumiem, samazinās arī viņu vēlme iegādāties biļetes lidojumiem, pat ja tāda iespēja pastāv.

Iepriekš globālā aviācijas nozare bija saskārusies ar vienu no abiem minētajiem faktoriem. 

Smagā akūtā respiratorā sindroma (SARS) epidēmijas laikā 2002. un 2003. gadā negatīvi ietekmēja aviopasažieru pārvadājumu nozari, tomēr globālā ekonomika necieta. Savukārt 2008.gada globālās finanšu krīzes laikā ekonomika piedzīvoja lejupslīdi, bet lidošana nebija uzskatāma par risku veselībai. 

Visā 110 gadus ilgajā civilās aviācijas vēsturē šie faktori nozari 2020.gadā  pirmo reizi ietekmēja abi vienlaicīgi. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu