2020.gads lika visai pasaulei iepauzēt. Taču bez Covid-19 aizvadītajā gadā bija vēl daudz citu raibu notikumu. Dramatiskas ASV prezidenta vēlēšanas, Baltkrievijas protesti un to vardarbīgā apspiešana vien dažu simtu kilometru attālumā no Latvijas robežām, Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšana ar "Novičok", karš Kalnu Karabahā un sprādziens, kas sapostīja daudz cietušo Libānas galvaspilsētu, - TVNET atskatās uz aizvadītā gada svarīgākajiem notikumiem pasaulē.

Pasaule uz pauzes

Gads iesākās ar ziņām par kādas jaunas slimības uzliesmojumu Uhaņā, Ķīnā. Janvāra beigās pilsētā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku, tika izsludināta karantīna, taču tas tika izdarīts tikai pēc ķīniešu jaungada svinībām, kuru laikā notiek aktīva ceļošana valsts robežās un ārpus tām. Vienlaikus Ķīnā tika apslāpēta informācija par jauno vīrusu un tā izplatību. Tikmēr jaunais koronavīruss izplatījās vispirms Āzijā, bet pēc tam Rietumvalstīs un pārējā pasaulē. Raugoties uz Itālijas un Spānijas drūmo pieredzi - nekontrolējamo slimības izplatību, mediķu un slimnīcu pārslodzi, augstajiem mirstības rādītājiem -, martā Eiropā tika ieviesti stingri ierobežojumi slimības izplatības mazināšanai. 

Ierobežojumi apturēja ierasto ikdienas ritmu. Apstājās aviosatiksme un līdz ar to arī ceļojumi un ārvalstu komandējumi, nenotika publiskie pasākumi un tie, kuriem bija tāda iespēja, strādāja no mājām. Tūrisma, sabiedriskās ēdināšanas un pasākumu sektori piedzīvoja krahu. Dažviet tika slēgti veikali, atļaujot darboties tikai pārtikas veikaliem un aptiekām. Vietās, kur karantīna bija visstingrākā, bez iemesla nebija ļauts iziet no mājām. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X