Lūsis komentē ⟩ Datu nesēju atlīdzība – radošs veids, kā atņemt naudu par neko (1)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Ministru kabinets strādā pie grozījumiem, kas paredzētu ar datu nesēju atlīdzību (DNA) apliekamo iekārtu sarakstā iekļaut mobilos tālruņus. Tulkojot to cilvēku valodā – turpmāk par mobilajiem telefoniem būs jāmaksā nedaudz vairāk, tāpēc ka tajos iespējams iekopēt vai ierakstīt autordarbus, kurus jau esi iegādājies.

Piemēram, pārfilmēt telefonā kādu filmu, ko esi iegādājies DVD, vai ierakstīt tajā mūzikas albumu, ko esi nopircis kompaktdiskā. Vai arī veikt kādas citas līdzīgas un pilnīgi bezjēdzīgas darbības, ko ar mobilo telefonu mūsdienās dara precīzi neviens pats cilvēks. 

DNA ideja ir visnotaļ absurda jau savā būtībā, jo tā paredz, ka lietotājs maksā nevis par to, ka kaut kur kopē failus, bet gan par to, ka viņš kādreiz VARĒTU tos kopēt. Tāds kā sava veida domu noziegums modernā interpretācijā. 

Tā kā Autortiesību likums paģēr, ka aizsargājamus darbus personiskai lietošanai drīkst reproducēt precīzi vienā kopijā, sanāk, ka šī nodeva principā ir sava veida indulgence, kas atļauj potenciālu likuma pārkāpšanu nākotnē.

Laikā, kad legālu mūzikas vai filmu un televīzijas straumēšanas platformu abonēšana kļuvusi par ikdienu, DNA noteikšana šķiet sava veida arhaisms. Tam vajadzēja nomirt dabīgā nāvē reizē ar kasetēm, diskiem, USB zibatmiņām un citiem seniliem datu pārvietošanas veidiem. 

DNA piemērošana mobilajiem tālruņiem tiek izskaidrota ar to, ka citās Eiropas Savienības valstīs šādi jau tiek darīts. Tomēr būtiski pieminēt, ka, piemēram, Lietuvā šāds likums tika pieņemts vēl pirms 2012. gada. Sekot šim piemēram desmit gadus vēlāk būs tikpat lietderīgi, kā ar papildu nodokļiem aplikt disketes, jo šāds likums 1989. gadā pieņemts Vācijā.

Par telefonu pievienošanu ar DNA apliekamo iekārtu sarakstam jau tālajā 2012. gadā izteicās moderno tehnoloģiju eksperte un  “Mikrofona ierakstu” valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve. “Viedtālruņi būtībā ir mazi datoriņi,” viņa norādīja. Tāpat Mīlgrāve tolaik prognozēja, ka disku niša nepazudīs – gluži otrādi, jo mūzikas cienītāji atskaņošanā grib dzirdēt kvalitāti, nevis saspiestu un izkropļotu ierakstu MP3 failā. 

Savukārt 2020. gada decembrī AKKA/LAA padomes prezidents Kārlis Kazāks šo jautājumu komentēja: “Es ļoti labi saprotu, ka brīdī, kad pirms skriešanas treniņa telefonā tiek iekopēta mīļāko dziesmu liste, reti kurš cilvēks aizdomājas, ka tiek veiktas darbības ar kāda cita cilvēka intelektuālo īpašumu.” 

Jā, šī patiesi ir liela problēma. Atceros, kā pavisam nesen, kā jau ierasts, nolēmu iziet paskriet. Vispirms pavadīju kādu laiku, izvēloties no savas disku kolekcijas izpildītājus, kurus vēlētos klausīties skrējiena laikā. Tad pa vienam diskam pārkopēju tos uz datoru un pārkompresēju izkropļotos MP3 failos. Pēc tam, protams, ar vadu piespraudu telefonu pie datora un pārkopēju tajā izveidoto izlasi. Jā, ja vien būtu izgudrots kāds ērtāks veids, kā klausīties mūziku... 

Kultūras ministrijas mājas lapā publicēts arī pašu autoru viedoklis šajā jautājumā: “Ir būtiski, ka datu nesēju atlīdzības regulējums iet līdzi laikam!” Jāteic, ka arī Latvijas biatlonisti decembra sākumā Pasaules kausa posma stafetē gāja līdzi laikam. Diemžēl stafetē finišēt neizdevās, jo mūsu komanda tika apsteigta par apli.   

Tomēr, ja mēs tiešām piemērojam papildu maksu mobilajiem tālruņiem, ierosinu ar DNA apliekamo iekārtu sarakstam pievienot arī citas ierīces, kurās tehniski ir iespējams pārkopēt un glabāt failus, uz kuriem attiecas autortiesības. Piemēram, viedpulksteņus un aproces, planšetes, televizorus, spēļu konsoles, fotokameras. Noteikti ir vēl milzīgs skaits modernu iekārtu, ar kuru palīdzību AKKA/LAA uz pircēju rēķina varētu atkantorēt naudu. Tāpat jāapsver, vai papildu maksu nevajadzētu piemērot arī ledusskapjiem, jo tajos tomēr iespējams ielikt iekšā mobilo tālruni vai datoru, kurā glabājas mūzika.

Un pats galvenais – DNA atlīdzību noteikti jāpiemēro arī Pļaviņa “Memory water”. Ja tas, ko šī produkta ražotājs stāsta, ir patiesība, tad atmiņasūdenī nepārprotami iespējams uzglabāt nelegālas dziesmas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu