Saspringtais svētku laiks ir aizvadīts un jaunais gads sagaidīts. Kā jau latvietim ierasts, ēsts svētkos tiek ne pa jokam un gadu esam paraduši sākt ar kādu jaunu apņemšanos. Nereti viena no tām ir - dzīvot veselīgāk. Viens no veselīguma stūrakmeņiem - uzturs. Aicinājām uztura speciālisti Gunu Rijkuri uz sarunu.

Katrs jaunais gads sākas sākas ar kādu apņemšanos. Kādam pietiek drosmes to izteikt skaļi, cits patur noslēpumā. Kāds vēlas veidot iekrājumus, cits apņemas gada laikā izlasīt noteiktu skaitu grāmatu, bet vēl kāds - dzīvot veselīgāk un sākt tieši ar uzturu. 

Par to, ko mēs varam sev nodarīt svētkos, nekontrolēti ēdot, kas notiks ar kilogramiem, kuri pēdējo nedēļu laikā pieauguši uz svariem, kas visbiežāk traucē ēst veselīgi un kā spert pirmos soļus, stāsta uztura speciāliste Guna Rijkure. Speciāliste ikdienā konsultē pacientus par veselīgu uzturu, veido īpaši pielāgotus uztura plānos.

Kas parasti ir lielākie šķēršļi ceļā uz veselīgāku uzturu un kā sevi motivēt?

Primārais šķērslis noteikti ir emocionālā ēšana. Tā ir vismaz 50% cilvēku. Citi to apzinās, citi neapzinās, bet stress ir mums visapkārt un, lai mēs šo stresu mazinātu, pats, pats vienkāršākais ceļš, lai sevi nomierinātu, ir kaut ko ēdot. Tas ir tas galvenais šķērslis.

To visu var mainīt, strādājot ar sevi, ēdot šeit un tagad, izbaudot katru kumosu, nevis negausīgi apēdot stresu un atjēdzoties pie tukša ēdienu iepakojuma, kad cilvēks ātri visu un bez klātienes efekta ir apēdis. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest