Lūsis komentē ⟩ Circenīša dievkalpojums (1)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Laikā, kad daudzu darbi un maciņi ir iesaldēti, visi esam nobažījušies – cik ilgi šis viss vēl turpināsies? Kad varēs pilnvērtīgi atsākt strādāt mūziķi, mākslinieki, sportisti, frizieri, manikīra meistari, restorāni, krogi un virkne citu, kuru bizness vai maizes darbs šobrīd apturēts? Par laimi, Tieslietu ministrija (TM) īsi pirms Ziemassvētkiem nāca klajā ar ideju, kas visu problēmas atrisinātu, – dievkalpojumu translēšanu komercmedijos.

Jā, tieši tā – lai pamuļki mūziķi paši cenšas savus koncertus translēt attālināti, bet dievkalpojumus translēsim par 44 528 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Dieva vārds! Nesaistīti: reliģiskās organizācijas ziedojumos gada laikā vidēji saņem ap 20 miljoniem eiro. 

Ja nu kādam, kas palicis bez darba, iet pavisam sūdīgi un pandēmijas otrā viļņa laikā vairs nav ko likt galdā, var iekārtoties pie televizora un klusītēm pie sevis dungot "Circenīša Ziemassvētkus": 

Ak, neprasi: nav maizītes,
Skat, skat, tur laukā zvaigznītes!

Lai citiem riekstiņš, pīrādziņš,
Mums, lūk, tur televizorā dievkalpojumiņš!

It kā jau arī dievkalpojumus palaist laivā nevarētu būt dižas problēmas, tomēr TM norāda, ka “ne visi ticīgie var piedalīties dievkalpojumos attālināti, izmantojot modernās tehnoloģijas”. Tā kā neviens nav atcēlis Satversmi un baznīca joprojām ir atdalīta no valsts, rodas jautājums – ar ko tieši vienas reliģijas pārstāvji šādu labvēlību izpelnījušies vairāk nekā pārējie? 

Varbūt līdzsvaram vajag arī valsts apmaksātas Vasarsvētku konfesijas draudzes “Labā vēsts” tiešraides? Un tiešraides no Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcas (plašāk pazīstami kā mormoņi) smaidīgo jauniešu sarunām ar garāmgājējiem uz ielas. Un tiešraides ar Jehovas liecinieku zvaniem pie Purvciema iedzīvotāju durvīm. Arī islāma, jūdaisma, hinduisma, budisma dievkalpojumu tiešraides. Un, protams, bluķa vilkšanas tiešraides pašos karstākajos komerctelevīziju raidlaikos, lai arī pagāniem kāds prieciņš. 

Jāteic, ka mani, kā cilvēku, kurš dabas parādības radis izskaidrot ar fizikas, nevis māņu palīdzību, daudz vairāk interesētu grupas “Sūdi” koncerta translācija par valsts budžeta naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Bet ierindas latvietis dievkalpojumu vietā noteikti daudz labprātāk skatītos bezmaksas Rīgas Dinamo spēļu translācijas, pat neraugoties uz to, cik draņķīgi komanda šogad spēlē.

Pēdējā laikā TM koķetēšana ar kristīgo baznīcu kļūst tik uzkrītoša, ka varētu abām ieteikt noīrēt viesnīcas numuriņu. Acīmredzot Jaunā konservatīvā partija ar tieslietu ministru priekšgalā radusi atjautīgu veidu, kā atgūt sarukušo piekritēju skaitu. Jo kristiešu vēlētājus tik uzkrītoši neviens nav uzrunājis kopš Latvijas Pirmās partijas laikiem. 

Precīzi nolasot siltās jūtas, baznīca, protams, koķetē pretī. Tā, piemēram, nesen baznīcu un reliģisko savienību vadītāji lūdza nostiprināt Satversmē savu izpratni par ģimeni. 

“Par to, kā ģimeni izprata Latvijas Republikas Satversmes autori un tiesību sistēmas veidotāji, liecina fakts, ka šajā sistēmā ģimene ir nepārprotami balstīta viena vīrieša un vienas sievietes laulībā,” rakstīts valsts augstākajām amatpersonām nosūtītajā atklātajā vēstulē. Noprotams, ka tagad cienīgtēvi ne tikai labāk zina, ko patiesībā vēlas pateikt Romas pāvests, bet arī precīzi zina, ko tieši domāja Satversmes autori. Tā kunga ceļi ir neizdibināmi.

Es labprāt nostiprinātu Satversmē savu izpratni par baznīcu. Par to, kā baznīcu izprata Latvijas Republikas Satversmes autori un tiesību sistēmas veidotāji, liecina tās 99. pants: “Ikvienam ir tiesības uz domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvību. Baznīca ir atdalīta no valsts.” Savukārt 116. pants paredz, ka uz citu cilvēku tiesību aizsargāšanas pamata iespējams ierobežot arī reliģiskās pārliecības paušanu. Satversmes autori ar to nepārprotami vēlējās pateikt, lai baznīcu grūtgalvji dzīvo savā iedomu pasaulē un necenšas ar to čakarēt citu cilvēku dzīves. Rāmen!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu