Lūsis komentē Netīrās veļas mazgāšana valdībā (3)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Laikā, kad realitāte saļodzījusies un gribētos, lai valdības rīcība ir kā stingrs un noturīgs pamats, kas nomierina iekarsušus prātus, valsts priekšstāvji sākuši arvien intensīvāk šūpot laivu, kurā atrodas. Un jāteic, ka šis ir pats sliktākais mirklis, kurā to darīt.

Tā, piemēram, nesen premjerministrs Kariņš vietnē twitter ierakstīja: “Valdībai un visai sabiedrībai ir nepieciešams skaidrs un ikvienam saprotams vakcinācijas plāns. Rītdien sagaidu no Veselības ministrijas pilnu plānu un pilnu skaidrību par to. Tā ir mūsu valstij vislielākā prioritāte.”

Šis un līdzīgi valstsvīru un valstssievu publiski ieraksti rada daudz jautājumus, jo šim vajadzēja būt privātam e-pastam, nevis publiskam tvītam. Vai citos kanālos veselības ministre vairs neuzklausa Kariņa norādījumus? Premjers pilnībā pārstājis uzticēties ministrei un uzskata, ka situāciju var uzlabot vienīgi komunikācijas publiskošana? Vienotība un Attīstībai/Par! sākuši cīņu par balsīm nākamajās vēlēšanās? Spriežot pēc svaigākās informācijas, Kariņš iecerējis prasīt veselības ministres Viņķeles demisiju, tāpēc domājams, šie jautājumi ir diezgan trāpīgi.

Tikmēr Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir nedaudz apjukusi. Pirms gadumijas partijas interneta lapā tika publicēts valdības darbu nosodošs raksts. “Valdības pēdējo nedēļu laikā pieņemtie lēmumi COVID19 pandēmijas ierobežošanā ir bijuši nepietiekami, un nespēja pieņemt drosmīgus lēmumus sērgas ierobežošanā ziemas brīvdienu laikā tuvākajos mēnešos riskam pakļaus simtiem un tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju dzīvības,” uzskata Jaunās konservatīvās partijas valde.

Lai arī valdības pieņemtie lēmumi esot bijuši nepietiekami, nepilnu nedēļu vēlāk JKP pārstāvošā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska principā aicina skolēnus atsākt mācības klātienē. Pat neraugoties uz to, ka Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis iesaka nogaidīt. 

Ministre norāda, ka attālināto mācību dēļ ir cietusi izglītības kvalitāte kā arī bērnu emocionālais un psiholoģiskais stāvoklis. Lai arī tie ir vērā ņemami fakti, būtu jauki, ja JKP pārstātu publiski nosodīt valdību, izliekoties, ka tajā nedarbojas trīs pašu partijas ministri.

Paralēli jau tā saspringtajai situācijai Ministru kabinetā, jebkādus ierobežojumus nosodoši manipulatori un citi zvēri sākuši aktīvi promotēt parakstu vākšanu Saeimas atsaukšanas ierosināšanai. “Ir sākusies jauna parakstīšanās par Saeimas atlaišanu! Paraksties tagad! Dalies! Banda ir jāpadzen tagad!”, raksta kāda ar ūdens virpuļošanu saistīta uzņēmuma pārstāvji. Saprotams, ka līdz nepieciešamo 155 tūkstošu balsu savākšanai šai iniciatīvai ir tikpat tālu, cik Jānim Pļaviņam līdz naudas pelnīšanai neapkrāpjot cilvēkus, tomēr varu uzslavēt par neatlaidību.

Ironiskā kārtā, nevienu idejas atbalstītāju nedara bažīgu fakts, ka Saeimas atlaišanu kārtējo reizi ierosinājusi partija “Jaunā Saskaņa” (JS), kuru esmu minējis jau iepriekš. Paralēli šai iniciatīvai, JS vāc parakstus arī, lai noteiktu 9. maiju par svētku dienu. “Спасибо деду за победу, ATLAJST SAJMU!”, tā teikt.

Lai arī Saeimas atlaišana ir tikpat ticama kā Gagarina kausa izcīnīšana Rīgas Dinamo komandai šosezon, valdības krišana nav neiespējama. Vēl jo vairāk, ja paši ministri turpina aktīvi šūpināt savu laivu. Un tas nozīmētu bezjēdzīgu un lieku balagānu krīzes laikā, kad jādomā par dzīvību glābšanu, nevis krēslu dalīšanu. Saprotams, ka jebkuras politiskās partijas mērķis ir cīņa par varu, tomēr šis ir brīdis, kurā savas egoistiskās vēlmes nedrīkst stādīt augstāk par sabiedrības interesēm. Ministri – lūdzu saņemieties!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu