Pagājušā gadsimta vidū ar lielu vērienu būvētajam okeāna lainerim "SS United States" joprojām pieder rekords par visātrāko Atlantijas okeāna šķērsošanu. Taču dažādu nelaimju vajātais kuģis jūrā pavadīja tikai 17 gadus. Tagad lepnais milzis vientulīgi rūsē, pietauvots Filadelfijas ostā.

Kā noprotams jau pēc nosaukuma, "SS United States" bija īsteni patriotisks projekts. Tas pilnībā būvēts ASV, izmantojot detaļas un darbaspēku no visiem štatiem. Tas bija ASV jūras ambīciju spilgtākais vēstnesis - tobrīd vismodernākais pasažieru laineris, kurš pirmajā jūrasbraucienā uzstādīja visātrākās Atlantijas okeāna šķērsošanas rekordu.

Kuģim bija vēl kāds īpašs uzdevums. Tas būvēts tā, lai kara gadījumā to ātri varētu pārveidot par transportkuģi, kas spēj uzņemt līdz pat 15 000 karavīru. Tajā savijās divas laikmetu raksturojošās tendences - Holivudas spozme un Otrā pasaules kara atstātās traumas. Lainera pasažieru vidū bijusi leģendārā dizainere Koko Šanele, Holivudas leģendas Kerijs Grānts, Merilina Monro un Džons Veins, kā arī četri ASV prezidenti. 

Tomēr lainera slavas gadiem ātri pienāca gals.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X