Nepilna gada laikā pasaule "sadevās rokās", lai izstrādātu gan efektīvas vakcīnas pret Covid-19, gan daudzpusēju platformu, kas palīdzēs nodrošināt vislabāko iespējamo šo vakcīnu sadali pasaulē. Tomēr ņemot vērā joprojām pastāvošos vakcīnu nacionālisma riskus, pasaulei ir jādara viss iespējamais, lai pabeigtu iesākto. 

Drošu un efektīvu Covid-19 vakcīnu izstrāde un apstiprināšana mazāk nekā gada laikā kopš pandēmijas sākuma ir patiešām iespaidīgs sasniegums, kas veicina cerības, ka šīs postošās krīzes beigas varētu vairs nebūt tālu. Tajā pašā laikā notikumi, kas gaidāmi tuvākajos mēnešos - vai pat nedēļās - būs ne mazāk iespaidīgi: Covid-19 vakcīnas teju vienlaicīgi kļūs pieejamas cilvēkiem visā pasaulē, nevis tikai bagātākajās valstīs. 

Vakcīnas lielāko daļu bagāto valstu pilsoņus sasniegs jau šā gada pirmajā ceturksnī, bet arī vidēju un zemu ienākumu valstu pilsoņi sāks iegūt iespēju vakcinēties šajā pašā periodā. Ātrums un apjoms, kādā vakcīnas tiek piegādātas ir bezprecedenta, gan arī ļoti būtisks pandēmijas izbeigšanai, un tas ir iespējams vienīgi pateicoties globālai solidaritātei un daudzpusējam atbalstam, kas tiek sniegts Covid-19 vakcīnu vispasaules pieejamības mehānismam COVAX, kuru pagājušajā gadā kopīgi izveidoja Pasaules Veselības organizācija (PVO) un vakcīnu alianse "Gavi".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X