Iemesli, kādēļ tehnoloģiju uzņēmumi masveidā pamet Silīcija ieleju

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Jo vairāk cilvēku ir spiesti strādāt attālināti, jo vairāk Covid-19 pandēmijas dēļ tiek izjustas dažādas problēmas, piemēram, attiecībā uz nodokļu un regulu politiku. Tieši tāpēc Kalifornijā esošās kompānijas izjūt pārlieku lielus šķēršļus savai darbībai un štata varasiestādēm nu jādomā, kā apturēt tehnoloģiju uzņēmumu masveida aizplūšanu.

Ekonomikas apskatnieki šo fenomenu bija pamanījuši jau labu laiku iepriekš. Tā, piemēram, Stenfordas universitātes atbalstītāju vidū ir cilvēki, kuri iepriekš ir strādājuši Kalifornijā, taču tagad viņi darbojas Dalasā vai citās Teksasas pilsētās.

Tam ir arī nozīmīgs skaidrojums – štata līmenī noteiktie nodokļi. Kalifornijā personīgo ienākumu nodoklis ir 13,3%. Savukārt Teksasā šāda nodokļa nav. Piemēram, uzņēmumiem Kalifornijā ir noteikts 8,84% liels nodoklis. Teksasā šāda nodokļa nav, taču ir franšīzes nodoklis, kas vidēji ir 1% un tiek aprēķināts no faktiskajiem ienākumiem. Galu galā – Kalifornijā ir 7,25% pārdošanas nodoklis, kas Teksasā ir par vienu procentu zemāks.

Lai arī Kalifornijā vidējais nekustamo īpašumu nodokļu slogs ir zemāks nekā Teksasā, atšķirības starp nekustamo īpašumu cenām ir jūtamas. Piemēram, īpašumu nodoklis Kalifornijā ir 1%, bet Teksasā – 1,9%. Ja, piemēram, īpašums maksā 450 000 dolāru, tad īpašuma nodoklis ir 4500 dolāru gadā, bet Teksasā tas ir teju trīs tūkstošus dolāru augstāks. Bet – šajā štatā nekustamie īpašumi ir vairāk nekā divas reizes lētāki nekā Kalifornijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu