6.janvāra sacelšanās ASV Kapitolijā nebija tik nopietna kā Ziemas pils ieņemšana, tas nu ir skaidrs. Netālā mītiņā prezidenta Donalda Trampa iedrošināts doties uz ASV Kapitoliju, pūlis panāca, ka tiek pārtraukta abu Kongresa palātu kopīgā sesija, kurā bija paredzēts apstiprināt elektoru kolēģijas balsojumu par ievēlētā prezidenta Džo Baidena uzvaru. Taču likumdevēji tik un tā pildīs savu konstitucionālo pienākumu, un 20.janvārī notiks Džo Baidena inaugurācija.

Nemiernieki nebija ne tuvu tik disciplinēti kā Ļeņina boļševiki - bruņoti revolucionārie karavīri un jūrnieki. Vairums bija resnvēderaini pusmūža "brīvdienu varoņi" sarkanās cepurēs, kurus pašiņu bildēšana Kapitolijā interesēja tikpat lielā mērā kā ASV valdības gāšana un Trampa iecelšana par neievēlētu diktatoru. Kā norādīja kāds komentētājs, tas bija "alusvēderu pučs".

Taču nemierinieku darbības, lai cik nožēlojamas tās arī būtu, atstās revolucionāras sekas uz ASV paštēlu un lomu pasaulē. Pirmoreiz valsts vēsturē vēlēšanās sakauts prezidents, vēl atrodoties amatā, ir sasaucis kopā pūli, lai tas ar iebiedēšanu piespiestu Kongresu pārkāpt ASV konstitūciju, atstājot viņu pie varas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X