Lūsis komentē ⟩ Hakeri uzlauž Saeimas deputātes e-pastus! (1)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Kibernoziegumi mūsdienās kļuvuši par teju vai ikdienu un nevienu vairs nepārsteidz. Tomēr šķiet, ka šoreiz hakeri aizgājuši par tālu – acīmredzot ticis uzlauzts Saeimas deputātes Evas Mārtužas (JKP) privātais e-pasts.

Pagājušajā nedēļā kāds jaunietis nosūtīja Saeimas deputātiem vēstuli, kurā lūdza balsot pret Satversmes 110. panta grozījumiem. Vēlāk viņš saņēma atbildes e-pastu no kādas Ievas Bonderes: 

“Mīļais cilvēk!

Saprotu Jūsu seksuālās pasaules pārstāvju dziļo sāpi un saprotu, ka vēlaties pārvaldīt pasauli un visiem uzspiest savu anālo baudu.

Iesaku izlasīt ķīniešu rakstnieku romānus, īpaši vienu, kur deguns, mute un ēšana ir tabu. Seja tiek aizklāta, ēšana notiek vienatnē tualetei līdzīgā kabīnē. Savukārt ģenitālijas ir atvērtas un atklātas, kailas un pieejamas. Cienījamas.

Tikai tam visam nav sakara ar reālo dzīvi, arī Jūsu prasībām.”

E-pastā pievienota arī saite uz pieminēto ķīniešu pornodistopiju, bet paraksta vietā pievienota saite uz Latvijas slavenāko geju topu.

Amizantā kārtā “Ieva Bondere” ir Saeimas deputātes un rakstnieces Evas Mārtužas pseidonīms.

Pēc tam, kad informācija par šo iespaidīgo sakritību izskanēja publiski vietnē twitter, savu komentāru sniedza arī pati deputāte:

“Ņemot vērā izskanējušo apgalvojumu par it kā manis rakstītu evēstuli saistībā ar iespējamiem Satversmes grozījumiem, informēju, ka šādu evēstuli neesmu rakstījusi. Esmu noskaidrojusi, no kuras ierīces tā sūtīta un ir jau veikti preventīvi pasākumi, lai šādi incidenti neatkārtotos.”

Foto: Ekrānšāviņš no Saeimas deputātes Evas Mārtužas Twitter konta

Tā kā deputātei izdevies noskaidrot, no kuras ierīces sūtīts šis e-pasts, ir pilnīgi skaidrs, ka tas sūtīts no viņas privātā e-pasta. Tagad lēnām apdomāsimies par to, kādai notikumu ķēdei būtu jārealizējas, lai šāds scenārijs būtu iespējams. 

Oriģinālo vēstuli Mārtužas kundze saņēma uz savu darba elektronisko pastu @saeima.lv, bet atbilde jaunietim nosūtīta no viņas privātā e-pasta. Tātad kāds neģēlis ir vispirms uzlauzis Saeimas deputātes darba meilu, atradis tajā kādu ienākošo vēstuli un nolēmis atbildēt. Tomēr nevis vienkārši atbildēt, bet gan uzlauzt deputātes privātu e-pastu, lai atbildētu no tā. 

Kas vēl interesanti – lai pavisam viltīgi slēptu nozieguma pēdas, veiklais hakeris atbildes vēstulē uzrakstīja viedokli, kas diezgan precīzi sakrīt ar Evas Mārtužas publiski pausto nostāju. Piemēram, iepriekšējais deputātes retvīts pirms taisnošanās par nerakstīto vēstuli iekļāva tekstu: ”Sodoma ilgi nestāvēs.” Kā dziesmā “Rēdereja” dziedāja Sergejs Jēgers: “Kāda laimīga sagadīšanās!”

Jāteic, ka hakeri mūsdienās kļūst arvien rafinētāki. Pilnīgi iespējams, ka drīzumā viņi sāks uzlauzt jūsu e-pastus, lai rakstītu jūsu izlasīto grāmatu recenzijas vai liktu vērtējumus vietām, kurās esat pusdienojis.

Tāpat nevaru nedz noliegt, nedz apstiprināt, ka šo rakstu neesmu sarakstījis es pats, bet gan kāds veikls garnadzis to nosūtīja redakcijai no mana uzlauztā darba e-pasta.

Nobeigumā vēlos jums piedāvāt vēl pāris spilgtus deputātes Mārtužas komentārus par aktualitātēm valstī un pasaulē.

Par kino: “Ilgus gadus politkorekti skaitījās Holivudas filmās likt darboties vismaz vienam āfrokrāsas varonim. Tagad - viņus aizvieto varavīksnieši. Ļoti interesants politkorektums un salīdzinājums.”

Par attālinātām mācībām: “Mani sāpina skolotāju radošuma un izdomas trūkums, skolu vadības slinkums, izstrādāt elastīgu sistēmu. Atskatīšanās uz noteikumiem un prasība katrai vissīkākajai darbībai uzcept  likumu. Lai tikai pašiem nebūtu jādomā, lai tikai vainu var novelt uz valdību un sliktiem likumiem.”

Par ārstu algām: “Var pieņemt vislabākos likumus un bezgalīgi paaugstināt algu fondu, taču slimnīcu vadība tāpat dalīs pa savam.”

Deputāte pierāda, ka ir arī ļoti asprātīga: “Kovid = vodki = burti vieni un tie paši.” Hahahahaha! Protams, mēs nevaram būt droši, ka šo atjautīgo joku nav uzrakstījis kāds viltvārdis, kas ielauzies deputātes twitter kontā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu