Nauda runā ⟩ Vakcinējoties riski ir desmitiem, pat simtiem reižu mazāki nekā nevakcinējoties

CopyLinkedIn Draugiem X

Kalendārā gads ir mainījies, taču problēmas ir palikušas iepriekšējās. Ar pandēmiju mums nāksies saskarties vēl kādu laiku. Lai arī vakcīna pret Covid-19 ir pieejama un ir arī sākusies vakcinācija, šajā jomā neiet tik gludi, cik gribētos. Arņa Saukas vadītajā raidījumā “Nauda runā” ķīmiķis un zinātnieks Ivars Kalviņš un uzņēmējs Jānis Ošlejs runā par to, kā labāk pārvarēt radušos situāciju.

“Latvijas publiskajā telpā pārāk daudz cenšamies procesus pasniegt pārāk gludi un skaisti. Tad cilvēki skatās un domā, ka viss izskatās pārāk gludi, jo dzīvē tā nemēdz būt. Lai paaugstinātu varbūtību, ka cilvēki uzticas vakcinācijas procesam, ir jārosina diskusija, kurā atklāti runā par priekšrocībām un trūkumiem. Varbūt tad cilvēkiem būs vairāk iespēju izsvērt un apzināties, ka varbūt vakcinējoties būs vairāk ieguvumu nekā zaudējumu,” saka uzņēmējs Jānis Ošlejs.

Ivars Kalviņš piebilst, ka šādas diskusijas Latvijā nav bijušas. Zinātņu akadēmijā ir bijušas vairākas sēdes par to, kā attīstīsies situācija ar vakcīnām, taču interese par tām ir bijusi ļoti neliela. Tāpēc Zinātņu akadēmija skatīsies uz lietām, kas izraisa šīs pārdomas.

“Man, līdzīgi kā Ošleja kungam, šī medainā mērce arī nepatīk, jo tā izraisa šaubas. Mums ir jāsaka, kā ir! Nav ko brīnīties, ka ražotājs raksta par to, ka neuzņemas atbildību par blaknēm, ko vakcīna rada. Bet arī vakcīnas reģistrācija ir paredzēta lietošanai krīzes situācijā. Mēs esam spiesti ilgtermiņa pētījumus neveikt un veikt tos paralēli tam, kad cilvēki tiek vakcinēti. Ir skaidrs, ka smaga slimības gaita vakcinētajiem būs daudz retāk, un nāves gadījumu skaits būs vēl mazāks,” saka Kalviņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu