Aktualizējot šaha tēmu, raidījumu "Šahs un mats", atgādinām, ka pirms 25 gadiem notika kāds būtisks pavērsiens pasaules šaha vēsturē - dators pirmoreiz oficiālā šaha turnīrā apspēlēja pasaules čempionu un gadu vēlāk pārspēja viņu visā sērijā.

Šahu nevar uzskatīt par ļoti populāru sporta veidu. Daži pat atsakās to vispār atzīt par sportu. Taču pat šādas disciplīnas ik pa laikam piedzīvo «zelta mirkļus». Pēc Netflix seriāla «Dāmas gambīts» (The Queen's Gambit) nonākšanas uz ekrāniem pērnā gada nogalē ASV masu mediji ziņoja par neparasti lielu pieaugumu tiešsaistes šaha spēles platformās. 2013. gadā Norvēģija piedzīvoja īstu šaha bumu, kad teju visa valsts ne vien sekoja līdzi tās 22 gadus vecā brīnumbērna Magnusa Kārlsena ceļam uz pasaules čempiona troni, bet arī birojos darba starplaikos nodevās šaham.

Pamatīga šaha mānija ASV piemeklēja 1972. gadā, kad amerikānis Bobijs Fišers mērojās spēkiem ar PSRS pārstāvi Borisu Spaski finālsērijā par pasaules čempiona titulu. Šī sērija vēsturē palikusi kā pirmā kopš Otrā pasaules kara, kad uz titulu pretendēja kāds Padomju Savienību nepārstāvošs šahists. Ņemot vērā aukstā kara politisko fonu, nav pārsteidzoši, ka tolaik štatos tikuši izpirkti visi šaha galdiņi.

Tomēr neviens no šiem gadījumiem cilvēces uzmanības ziņā «netur līdzi» ceturtdaļgadsimtu seniem notikumiem, kad pasaules čempionam, teju neuzvaramajam Garijam Kasparovam pretī stājās superdators Deep Blue.

Cilvēce pret robotiem

Ilgi pirms saprātīga robota ieraudzīšanas cilvēki ir fantazējuši par pirmo tikšanos ar mākslīgu radījumu, kas varētu būt gudrāks par viņiem pašiem. Neskaitāmās grāmatās un filmās apspēlēti daudzsološi un vienlaikus biedējoši scenāriji par to, kas notiks pasaulē, kad cilvēks vairs nebūs «radības kronis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X