Vēloties iepazīt Latvijas ebreju kulināro mantojumu, devāmies uz Rīgas ebreju vidusskolas virtuvi, lai tiktos ar ebreju galda kultūras tradīciju zinātāju un lielisku ēdienu gatavotāju Diānu Rezņikovu. “Atceros, ka gada aukstajos mēnešos – it īpaši, ja kāds bija saslimis – vecmāmiņa vienmēr vārīja buljonu ar macas bumbiņām. Mēs šo ēdienu ģimenē mēdzam dēvēt par ebreju antibiotiķi, jo tas ir patiešām dziedējošs,” stāsta Diāna, rosoties virtuvē, lai nodemonstrētu, kā top šis meistarstiķis. Katliem un pannām fonā šķindot, sākam mūsu garšīgo sarunu.

Diānas senči Latvijā dzīvojuši jau vairākās paaudzēs. «Vectēva ģimenei bija māja Piedrujā. Sākoties karam, viņš devās uz fronti un, tikai pateicoties tam, palika dzīvs, jo pārējie ģimenes locekļi tika nogalināti holokaustā. Pārnākot no kara, vectēvs satika manu vecmāmiņu, viņi apprecējās un dzīvoja laimīgi līdz sirmam vecumam,» ģimenes vēstures līkločus ieskicē Diāna.

Viņa savulaik absolvējusi šo pašu Rīgas ebreju vidusskolu, kuras virtuvē tagad darbojas. Pēc skolas beigšanas izmācījusies par sākumskolas un angļu valodas skolotāju. «Bet dzīve iegrozījās tā, ka profesijā nestrādāju un kļuvu par uzņēmēju – 2009. gadā Aristīda Briāna ielā atvēru ebreju virtuves restorānu »Menora«,» stāsta sieviete, bļodiņā drupinot macas drumstalas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X