Mazāk pārvietošanās un vairāk interneta jeb galvenās uzvedības tendences pandēmijas laikā

Māris Kūrēns
, Financenet žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Mūsu ikdiena nav iedomājama bez mobilā telefona un interneta tajā. Tomēr reti aizdomājamies, ka tieši pateicoties mobilajām ierīcēm, ir iespējams noteikt, kādi ir sabiedrības paradumi un cik ļoti tie pandēmijas laikā ir mainījušies. Plašāk par to, kā pandēmijas laikā mainījušies cilvēku paradumi, kā arī par citiem jautājumiem intervijā portālam TVNET pastāstīja “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Tas, ko parāda tīkla dati, – cilvēki kopumā pārvietojas mazāk. Izteikts samazinājums bija pagājušā gada pavasarī, kad bija pirmie ierobežojumi. Pēc tam vasarā sekoja neliels atslābums, un, sākot ar septembra otro pusi, redzam, ka cilvēku pārvietošanās ir būtiski samazinājusies.

Mēs redzam, ka cilvēku kustība no mikrorajoniem un tuvākajām pilsētām uz Rīgas centru ir samazinājusies par 35-40%. Tas nozīmē, ka cilvēki mācās un strādā attālināti. Šis samazinājums ir ļoti līdzīgs tam, kāds bija pagājušā gada martā, aprīlī.

Šos datus nosaka šādi: katrs telefons pārvietojoties pārslēdzas no vienas bāzes stacijas uz otru. Ir algoritmi, kas ļauj šo metadatus apkopot un uzrādīt, cik intensīva ir tā pārslēgšanās starp bāzes stacijām, tādējādi nosakot, kāda ir pārvietošanās. Tas, ko mēs redzējām pavasarī – vasaras sezonā, liela noslodze ir piejūras pilsētās un ciemos, kur pilsētnieki dodas atpūsties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu