Irbe: "Greckis transformēja hokeju." NHL leģendai 60!

Neiespējami pārspēt?!
Veins Greckis Foto: AFP/SCANPIX
CopyDraugiem X Whatsapp

Visu laiku izcilākais hokejists Veins Greckis šodien (2021. gada 26. janvārī) svin 60. dzimšanas dienu. Kanādieša karjera bija ārkārtīgi spilgta, un sasniegtie rekordi Nacionālajā hokeja ligā (NHL) runā paši par sevi. TVNET sazinājās ar Latvijas hokeja leģendu Artūru Irbi, kurš no savas pieredzes dalījās iespaidos par Kanādas leģendāro hokejistu.

Rakstu sērijā "Neiespējami pārspēt?!" pirmie divi stāsti bija par rekordistiem Latvijas čempionātos - hokejā Helmutu Balderi un futbolā Viktoru Dobrecovu. Trešajā stāstā pārcēlāmies uz okeāna otru pusi, kur jau teju 60 gadus Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) vienā spēlē gūto punktu rekords pieder leģendārajam Viltam Čemberlenam.

Ceturtais stāsts ir par Grecki, kuram, noslēdzot hokejista karjeru, piederēja 61 rekords Nacionālajā hokeja līgā (NHL) - 40 regulārajā čempionātā, 15 "play-off" turnīrā jeb Stenlija kausa izcīņā, kā arī vēl seši Visu zvaigžņu spēlēs.

Labākais basketbolists pasaulē? Pirmā asociācija ir Maikls Džordans, kaut arī viņam nav ļoti daudz NBA rekordu. Labākais hokejists pasaulē? Noteikti pirmā doma ir Veins Greckis, kurš aizvadīja ārkārtīgi rezultatīvu karjeru NHL. Ne velti viņam dota iesauka "The Great One" (lieliskais - no angļu val.). 

Aptuveni 1,83 metrus garais centra uzbrucējs NHL nospēlēja 20 sezonas laika posmā no 1979. līdz 1999. gadam. Karjeras lielāko daļu viņš pavadīja Edmontonas "Oilers" un Losandželosas "Kings" komandā, nedaudz spēlēja arī Sentluisas "Blues", bet pēdējās trīs sezonas kanādietis pārstāvēja Ņujorkas "Rangers".

2000. gadā NHL iemūžināja Grecka numuru 99. Ar šo numuru uz formas tērpa neviens vairs nevar spēlēt pasaules spēcīgākajā hokeja līgā. Viņš vienīgais izpelnījies šādu godu.

Veins Greckis
Veins Greckis Foto: AFP/SCANPIX

Greckis ir visu laiku labākais vārtu guvējs (894), un viņam pieder rezultatīvo piespēļu (1963) rekords. Arī summā viņš sakrājis visvairāk rezultativitātes punktu (2857). Šos NHL regulārā čempionāta rekordus pārskatāmā nākotnē, visticamāk, neviens nepārspēs.

Rezultativitātes punktos Greckis tuvāko sekotāju čehu Jaromīru Jāgru apsteidz par teju 1000 punktiem. 48 gadus vecais Jāgrs vēl pagājušajā sezonā bija aktīvs spēlētājs dzimtās Čehijas čempionātā. Varbūt čeham būtu izdevies apdraudēt Grecka rekordu, ja viņš pāris sezonas karjerā NHL nenomainītu pret KHL. 

Starp šobrīd aktīvajiem hokejistiem gūtajos vārtos tuvākais sekotājs ir 35 gadus vecais Aleksandrs Ovečkins, kurš izcēlies ar 707 precīziem metieniem. Krievijas hokejists pagaidām aizvadījis 331 spēli mazāk nekā Greckis.

Tiesa, Covid-19 pandēmija Ovečkinam apgrūtinājusi izredzes kādreiz pārspēt Grecki. Pirmkārt, regulārais čempionāts šosezon no 82 spēlēm samazināts līdz 56 mačiem. Otrkārt, krievu hokejistam Covid-19 drošības protokola pārkāpuma dēļ šobrīd jāizcieš četru spēļu diskvalifikācija.

Rezultatīvajās piespēlēs un rezultativitātes punktos statistikas ailītēs no šobrīd līgā aktīvajiem hokejistiem visaugstāk ir 41 gadu vecais kanādietis Džo Torntons, kurš strauji tuvojas karjeras beigām, taču no Grecka rekordiem viņš atpaliek par teju 900 piespēlēm un vairāk nekā 1300 punktiem.

73 reizes karjerā Greckis guvis vārtus skaitliskajā mazākumā. Arī šo rekordu tik drīz nevienam nebūs pa spēkam pārspēt. Aktīvo hokejistu vidū labākais šobrīd ir kanādietis Breds Maršāns, kurš 27 reizes bijis precīzs, komandai spēlējot skaitliskajā mazākumā.

Greckis ir vienīgais hokejists, kurš sezonas laikā spējis gūt vismaz 90 vārtus NHL regulārajā čempionātā. Viņam tas izdevās karjeras trešajā sezonā, kad 80 spēlēs viņš bija precīzs 92 reizes, turklāt atdeva vēl arī 120 rezultatīvas piespēles.

Kopumā tikai trīs hokejisti karjerā guvuši vismaz 80 vārtus sezonā. Greckim bija arī 87 vārtu sezona, bet pa reizei robežu pārsniedza arī kanādieši Brets Halls (86) un Mario Lemjē (85).

Pēdējo 20 gadu laikā labākais snaiperis sezonas griezumā bijis Ovečkins, kurš 82 mačos 65 reizes pārspēja pretinieku vārtsargus 2007./08. gada sezonā. Ar 60 precīziem metieniem 82 spēlēs 2011./12. gada sezonā izcēlās kanādietis Stīvens Stemkoss, kurš pērn izcīnīja Stenlija kausu ar Tampabejas "Lightning".

Veins Greckis
Veins Greckis Foto: AP/Scanpix

Rezultatīvajās piespēlēs Grecka rādītāji ir vēl iespaidīgāki. Viņa kontā ir septiņas labākās sezonas NHL vēsturē rezultatīvo piespēļu rādītājā. Vismaz 100 rezultatīvas piespēles viņš veica 11 sezonās. Greckim piederošais NHL rekords ir 163 piespēles sezonā.

Vēl tikai diviem spēlētājiem NHL vēsturē ir izdevies izpildīt vismaz 100 rezultatīvas piespēles sezonā - Mario Lemjē (114) un Bobijam Oram (102).

Greckis ir vienīgais, kuram izdevies NHL aizvadīt 200 punktu sezonu, turklāt viņš to paveica četras reizes. Rekords ir 215 punkti (52 vārti + 163 piespēles).

Vienas spēles ietvaros Greckim gan nav tik daudz rezultativitātes rekordu. Viņam ir bijusi astoņu punktu spēle (4+4), taču NHL rekords ir 10 punkti (Derils Sitlers 1976. gadā guva sešus vārtus un atdeva četras piespēles).

Greckim vienā NHL spēlē lielākais skaits gūto vārtu ir pieci precīzi metieni. Kopumā vēsturē bijuši 58 gadījumi, kad kāds spēlētājs gūst piecus vārtus mačā. Savukārt rekords ir septiņi precīzi metieni (Džo Melouns 1920. gadā).

Rezultatīvajās piespēlēs Greckis gan ir NHL rekorda līdzautors. Trīs spēlēs viņš atdevis pa septiņām piespēlēm, bet vienreiz to 1947. gadā paveica arī Billijs Teilors seniors.

Greckis šobrīd ir 60 dažādu NHL rekordu autors vai līdzautors, tāpēc šeit var minēt "Prāta Vētras" dziesmas tekstu - "Tālāk skaitīt nav vērts, tik apmaldīties!".

Veins Greckis
Veins Greckis Foto: AP/Scanpix

Hokejista karjerā astoņdesmito gadu beigās "Oilers" komandas rindās Greckis četras reizes piecu gadu laikā izcīnīja Stenlija kausu.

No 2005. līdz 2009. gadam Greckis bija galvenais treneris NHL klubam Fīniksas (tagad Arizonas) "Coyotes". 328 spēlēs tika izcīnītas 143 uzvaras, bet komanda "play-off" ne reizi neiekļuva.

"Viņš kopā ar Bobiju Oru pilnībā transformēja hokeja spēli," uzskata Irbe. 

"Viņa spēles redzējums un oriģinalitāte nelīdzinās nevienam. Viņš pārveidoja Kanādai raksturīgo cīnītāju hokeju. Viņš labākās kanādiešu hokeja tradīcijas apvienoja ar fantastisku radošumu. Tur nav jautājumu - radošāka hokejista par viņu nebija. Viņš pārveidoja hokeju, it sevišķi Ziemeļamerikā," par Grecki sacīja Latvijas visu laiku labākais hokeja vārtsargs.

"Greckis un Ors ar savu spēli un meistarību izmainīja hokeju. Viņi ļāva visiem ieraudzīt, ka šo spēli var spēlēt savādāk. Ors izcēlās ar savu slidojumu un nestandarta spēli, kurā aizsargs arī devās uzbrukumā, nevis tikai spēlēja aizsardzībā, vienlaikus nepazaudējot arī spēka spēli. Viņš visām senajām Kanādas hokeja aizsargu tradīcijām pievienoja uzbrukumu. Viņš parādīja, ka jebkuras pozīcijas spēlētājs var būt noderīgs abos laukuma galos," turpināja Irbe.

"Greckis viennozīmīgi izmainīja spēli ar to, kā viņš dalīja piespēles." 

Artūrs Irbe

"Viņš pārredzēja laukumu, mācēja gan paātrināt spēles tempu, gan piebremzēt. Viņš mācēja apstādināt pretiniekus, lai ar otro vilni caururbtu pretinieku aizsardzību. To bija prieks skatīties."

1988. gada 31. decembrī Ziemeļamerikas turnejas ietvaros Rīgas "Dinamo" ar rezultātu 3:5 piekāpās NHL klubam Losandželosas "Kings". Irbes sargātajos vārtos piekto ripu ieraidīja Greckis. Latvijas vārtsargam šī bija pirmā tikšanās ar hokeja leģendu.

"No pirmās tikšanās atmiņa palikušas divas lietas. Pirmkārt, viņam bija lieliska māka saskatīt leņķus piespēlēm. Viņš vairākkārt mēģināja piespēlēt partneriem ar rikošetu no vārtu sānos apakšējās apmales. To pirms tam nebiju pieredzējis," atminas Irbe.

"Otrkārt, viņš lasīja manu aktīvo spēli ar nūju, redzēdams, ka es mēģinu pārtvert piespēli. Lielisks spēles redzējums! Cits tik fenomenāls hokejists manā karjerā netika pieredzēts. Tas, ko darīja Greckis, nelīdzinās nevienam - ne Konoram Makdeividam, ne Sidnijam Krosbijam," uzskata vārtsargs.

"Rekordi - tā ir viņa oriģinalitāte. Viņu vērot nekad nebija garlaicīgi," piebilda Irbe.

Greckis karjeras 800. vārtus NHL regulārajā čempionātā guva 1994. gada spēlē. Viņš atņēma ripu Sandim Ozoliņam un raidīja Irbes sargātajos Sanhosē "Sharks" komandas vārtos. Cīņa pret Losandželosas "Kings" noslēdzās neizšķirti 6:6.

"The Los Angeles Times" ziņoja, ka Irbe pēc mača bija tik vīlies, ka nerunāja ar medijiem. Vēlāk ar komandas preses dienesta starpniecību tika nodots citāts. "Viņš vienmēr tiek pozīcijās, lai izmantotu savas izdevības, jo ir pats labākais. Šovakar vienkārši sagadījās tā, ka es biju tas, kuram viņš iemeta vārtus."

Greckis šajā mačā guva vēl vienus vārtus, tādējādi tobrīd panākot NHL rekordistu Gordiju Hovu visu laiku labāko "snaiperu" sarakstā ar 801 precīzu metienu.

"NHL laukumos mums ar Sandi ļoti daudz iznāca pret viņu spēlēt. Viņš guva ļoti daudz vārtu ar ne pārāk izcilu metienu. Viņš zināja, kurā brīdī un kurā vietā mest. Metiens bija ne tas spēcīgākais, ne tas precīzākais. Tas nebija vienkāršs šķīliens. Tas bija nestandarta metiens, ne tāds kā citiem. Šķiet, ka viņš pat speciāli meta tā kā drusku neveikli, lai vārtsargam būtu grūtāk nolasīt ripas lidojumu. Tam bija īpaši jāgatavojas, jo nekas tāds nebija trenēts," atceras Irbe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu