Skolu izslēgt nevar

Zane Ārmane
, Nacionālo ziņu nodaļas redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X

Covid-19 pandēmija visus izglītības sistēmā iesaistītos ir ierāvusi jaunā realitātē – gan skolotājus, gan skolēnus, gan viņu ģimenes. TVNET novērotais Skrundā liecina, ka mazpilsētu un lauku skolās, ievērojot visus piesardzības pasākumus, vismaz daļēji izglītības procesu bez grūtībām būtu iespējams turpināt klātienē, tomēr noteikumi visiem ir vienādi un tiem ir jāpielāgojas. “Uzvilciens ir pamatīgs,” atzīst Skrundas vidusskolas direktors Ainārs Zankovskis, taču atgādina, ka bērni mazpilsētā ir salīdzinoši labākā situācijā nekā rīdzinieki, jo te katram var izsekot līdzi. Turpat netālu, mazajā Nīkrāces pamatskolā, saka to pašu, par atskaites punktu ņemot lielo Skrundas vidusskolu.

Stundas tiešsaistē ir izaicinošas visām pusēm. Skolotājiem slodze ir pieaugusi dramatiski, skolēni neklātienē ir izklaidīgāki kā jebkad, bet vecāki nesaprot, ar ko pedagogi vispār nodarbojas.

“Piemēram, nesen īsi pirms gulētiešanas, bez 15 minūtēm vienpadsmitos, saņemu no kādas mammas īsziņu: “Nu, tā, noskatījos vakara ziņas. Redzēju, ka sākšu ar pirmdienu pelnīt jūsu vietā algu!” Tad es naktī guļu, nevaru aizmigt un domāju – jopčik razīt, es ienāku astoņos, izeju puspiecos, man ir pilna soma ar to, ko es vēl labošu mājās...”

Kozjura skaidro, ka pašreizējos apstākļos darba apjoms ir neizsakāmi pieaudzis, katra darbadiena ir vidēji 12-12,5 stundas gara. “Šodien man ir septiņas stundas. Vidēji klasē ir 16–19 bērni. Visi atsūtīs atgriezenisko saiti, visi grib, lai līdz sešiem es esmu to izlabojusi. Ja es atgriezenisko saiti veiktu ar bērniem šeit, klasē, es neko nelabotu. Es redzētu – to viņi zina, to nezina, rīt tiekamies un sākam no tās vietas...” Tagad pēc katras stundas bērniem jānosūta kontroljautājumi, un skolotāja šaubās, ka visi 19 bērni iedziļinās viņas atbildē - “kļūdījies tur un tur”. “Viņiem ir vienalga pa lielam. Es to daru sirdsapziņas dēļ.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu