Latvijā popularitāti gūst nikotīna spilventiņi, ko pagaidām var bez problēmām iegādāties arī internetā. Lai arī no gada sākuma par šo produktu jāmaksā akcīzes nodoklis, pašlaik nav skaidrs, kā situācija attīstīsies tālāk, jo ar grozījumiem tabakas aprites likumā šo produktu teorētiski var aizliegt. Plašāk par to intervijā portālam TVNET pastāstīja VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Baiba Šmite-Roķe.

- Vai pastāv iespēja, ka nikotīna spilventiņus varētu aizliegt?

- Pirmās sarunas ar Veselības ministriju notika pagājušā gada janvārī, kad Finanšu ministrija nāca klajā ar aicinājumu noteikt akcīzes nodokli. Veselības ministrijas pozīcija bija visai radikāla – šo produktu vispār aizliegt. Mūsu – VID, Valsts un pašvaldības policijas –arguments bija sekojošs: ja kādu preci aizliedz, tad ir jānodrošina kontrole, lai šī produkta apritē tiešām nebūtu. Citur pasaulē un Eiropā šie produkti ir atļauti. Saeima šo produktu lēma atzīt par legālu un piemērot akcīzes nodokli.

Saeima ir lēmusi, ka šis produkts ir iekļauts akcīzes likumā. Jāpiebilst, ka no šī gada 1. jūlija nikotīna spilventiņu iepakojumi tiks marķēti ar akcīzes markām. Paralēli notiek gatavošanās tabakas aprites likuma otrajam lasījumam. Veselības ministrija ir iesniegusi priekšlikumus uz likumprojekta otro lasījumu par nosacījumiem, kas pēc būtības paredz aizliegt tirgot šāda veida preces. 

Finanšu ministrija un VID nav tās institūcijas, kas varētu iebilst pret šādu ierobežojumu noteikšanu, jo tas ir veselības politikas jautājums. 

Tomēr mūsu pienākums ir informēt par pretrunām: viens likums pasaka, jā, nikotīna spilventiņus drīkst tirgot, tikai maksājiet akcīzes nodokli, bet otrs likums – nē, šādas preces tirgot nedrīkst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X