Vēl tieši pirms viena gada nevarējām iedomāties, kā tas būtu – strādāt no mājām, mācīties no mājām un pat iepirkties no mājām. Un tomēr – šodien esam sasnieguši vērā ņemamu progresu digitalizācijā, kas būtiski skar mūsu ikdienu. Plašāk par to, kā Latvijai veicies digitalizācijas procesu ieviešanā un kas vēl darāms, intervijā portālam TVNET pastāstīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente prof. Signe Bāliņa.

- Vai Latvijā ir pietiekami laba vide digitālām inovācijām?

- Tas ir atkarīgs no skatupunkta. Raugoties no interneta un tehnoloģiju pieejamības viedokļa – jā. Mums ir ļoti labs, ātrs un stabils internets. Kā sabiedrība esam atvērta dažādu jaunu tehnoloģiju izmantošanai. Cilvēki ir konservatīvi, bet ir vēlme izmantot tehnoloģijas.

Ja runājam par uzņēmumiem un to spēju radīt jaunas tehnoloģijas – inovāciju indekss liecina, ka Latvijas rādītāji ir visai zemi. Iespējas mums ir, un ir jomas, kur esam labi. Mums veidojas arī laba sadarbība starp pētniekiem un uzņēmējiem. IT risinājumu jomā varam būt lepni par to, kas mums Latvijā ir.

Tas, kas mums ir attīstīts un aizvien vairāk attīstīsies – virtuālie asistenti jeb sarunu boti. Bieži vien cilvēki saka, ka e-komercijā nepirks preci, ja apraksts nebūs latviešu valodā. Tāpēc šeit jāiesaista arī valodas rīki un tehnoloģijas, un tās Latvijā ir labi attīstītas. Katru gadu pasniedzam “Platīna peles” labākajiem risinājumiem. Galvenais, lai ir idejas, uzdrīkstēšanās sapņot, radīt un inovatīvi domāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X