Var teikt, ka bezskaidras naudas sabiedrība jau ir klāt

Māris Kūrēns
, Financenet žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Digitalizācija pandēmijas laikā ir ievērojami mainījusi gan to, kā strādā uzņēmumi, gan to, kā pakalpojumus saņem cilvēki. Arī banku sektorā digitalizācija ir viens no svarīgākajiem darbības faktoriem. Piemēram, viena no lielākajām bankām Baltijā “Luminor” paziņoja, ka pārcels savu IT infrastruktūru uz tehnoloģiju giganta IBM piedāvāto mākoņtehnoloģiju risinājumu. Plašāk par to intervijā TVNET pastāstīja IBM ģenerāldirektors Polijā un Baltijas valstīs Jaroslavs Šimčuks un “Luminor” tehnoloģiju nodaļas vadītājs Baltijā Iļja Sovetovs.

- Digitālās bankas, digitālā nauda, teju viss digitāls – vai tas var palīdzēt pāriet uz bezskaidras naudas sabiedrības modeli vēl ātrāk?

I.S.: - Mēs varam teikt, ka šāda modeļa sabiedrība jau ir klāt. Centrālās bankas pētījums par maksājumiem un cilvēku attieksmi liecina – arvien lielāka daļa sabiedrības dod priekšroku norēķiniem ar bezkontakta līdzekļiem un pandēmijas laikā šī tendence turpina pieaugt.      

Tam ir arī savi pozitīvie blakusefekti, piemēram, ēnu ekonomikas apkarošana, kā arī caurspīdīgas darbības veicināšana, kas ir nozīmīga aktualitāte visā finanšu sektorā.

Skaidras naudas maksājumi vēl joprojām visbiežāk tiek izmantoti klātienes darījumos, taču to īpatsvars samazinās. Daudziem cilvēkiem ir bažas par kiberdrošību vai tehniskiem aspektiem, kas kavē pilnībā pāriet uz bezkontakta norēķiniem, tāpēc skaidras naudas norēķini nekur nepazudīs. Tomēr sabiedrības pielāgošanās notiek ļoti ātri. Covid-19 devis impulsu visai ekonomikai turpināt digitalizāciju.      

J.Š. - Skatoties no mākoņtehnoloģiju un drošības aspekta, digitalizācija banku sektorā ir tā, ko atbalstām ar saviem risinājumiem. Vēl jāņem vērā regulatoru aktivitātes, kas ir saistītas ar sabiedrību visā pasaulē. Kopumā digitalizācija palīdz biznesu organizēt sakārtotāk un ētiskāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu