Nauda runā ⟩ Politiskā situācija valstī kā galvenais klupšanas akmens korupcijas novērtējumā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X

Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas "Transparency International (TI)" publiskotie dati liecina, ka Latvijā korupcijas līmenis ir visai augsts, lai gan – lēns progress tā mazināšanā ir vērojams. Kādas ir Latvijas vājās vietas korupcijas apkarošanā un ko būtu nepieciešams mainīt, lai situācija kļūtu labāka? Par to TVNET tiešsaistes žurnāla KLIK raidījumā “Nauda runā” stāstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume.

Arī ārvalstu investori uzsver, ka korupcija Latvijā ir nozīmīga problēma, un jāatzīst – progress ir, bet tas ir lēns. Kas ir nepieciešams visām korupcijas apkarošanā iesaistītajām iestādēm, lai korupcijas apkarošanas progress būtu ātrāks, un kas ir vājie posmi, kas kavē šo progresu?

Straume norāda, ka Korupcijas uztveres indekss tiek veidots no deviņiem vērtējumiem, attiecīgi – katrs eksperts - vērtētājs dod konkrētu punktu skaitu. Iepazīstoties ar ar šo vērtējumu, var redzēt, kuras lietas ir izdevušās labi, kuras – ne tik. Pašlaik notiek šo ekspertu vērtējuma analizēšana.

"Pašlaik var pateikt, ka pamatīgs kritums bija pozīcijā "politiskā situācija valstī". Var izteikt minējumus, kāpēc tas tā ir, bet pieļauju, ir jautājumi, kuru izskatīšana ir aizkavējusies un neiet uz priekšu. Viens no šādiem jautājumiem varētu būt lobēšanas likums, parlamenta pārstāvju ētikas jautājumi un tamlīdzīgi. Tomēr mums ir detalizēti jāiepazīstas ar šiem vērtējumiem, lai varam informēt sabiedrību par to, kas ir tās jomas, kur mēs buksējam," norāda Straume. 

Kopumā, ņemot vērā, ka ekspertu vērtējums bija par punktu labāks nekā pērn, var secināt, ka ir neliels progress, taču jāatceras, ka vienā pozīcijā - saistībā ar politisko situāciju, ir pat deviņu punktu kritums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu