Lūsis komentē ⟩ Vakcinēšanās popularizēšanas vietā kārtējais spļāviens likumpaklausīgo iedzīvotāju sejās (9)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Drīz būs pagājis jau apaļš gads kopš pandēmijas pirmā uzliesmojuma Latvijā, un cilvēki, kas pedantiski ievērojuši visus valsts noteiktos ierobežojumus, sāk izdegt. Tā vietā, lai tuneļa galā iedegtu gaismu un dotu signālus, ka reiz šis viss tiešām beigsies, valdība sāk vakcinēt izredzētas amatpersonas.

Tas tiek pamatots ar “nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu”. Tādējādi būtībā tiek apstiprināts, ka visu šo gadu valsts pamatfunkcijas netika nodrošinātas. Un to var just. Kamēr visa pārējā Latvija un pasaule spēj savu darbu veikt attālināti (protams, runājot tikai par tām darbības jomām, kurās šāda iespēja pastāv), augstākās amatpersonas acīmredzot vairs nespēj to pilnvērtīgi paveikt, neielūkojoties viens otra acīs. 

Šis bija brīdis, kurā no valdības ļoti vēlējos sagaidīt priekšzīmi – “mēs esam tādās pašās pozīcijās kā visi pārējie, šī krīze mums jāpārvar kopā”. Tā vietā valdība nolēma parādīt, ka daži cilvēki tomēr ir privileģētāki par pārējiem. Viņi vienkārši ir svarīgāki par ārstiem, skolu un bērnudārzu pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem un visiem pārējiem. Tā, lūk.

Nelielais amatpersonu loks, kurām šobrīd tiek dota iespēja vakcinēties, esot stingri izvērtēts, ņemot vērā viņu pienākumus un lomu valsts procesu vadībā. Tiešām? Vakcīnas saņēma, piemēram, divas Saeimas priekšsēdētājas biedres. Saeimas priekšsēdētāja biedra darbs ir priekšsēdētāja prombūtnes laikā pēc savstarpējas vienošanās pildīt viņa pienākumus. Priekšsēdētājs un viņa biedri sadala savā starpā kārtējos darbus, tostarp sēžu vadīšanu. Atgādināšu – sēdes joprojām notiek attālināti. Tāpēc būtu interesanti noskaidrot, kādus ar valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu saistītus darbus veic priekšsēdētājas biedres. Un kā tieši vakcinēšana uzlabos attālināta darba veikšanu?

Bijušo prezidentu vakcinēšanu ar lielu piespiešanos spēju iztēloties kā labās gribas žestu, un viņus savā ziņā varētu uztvert kā influencerus. Tas ir vienīgais skatpunkts, no kura raugoties šī ideja nešķiet klaji idiotiska. Viņi vairs nav svarīgas publiskas figūras, tie ir vienkārši sabiedrībā pazīstami pensionāri. Gara acīm iztēlojos, kā visi, kam Covid-19 atņēmis vecākus vai vecvecākus, tagad priecājas: “Rau, labi, ka vismaz prezidents Bērziņš tagad ir drošībā! Un Ulmanis varēs drošāk braukāt ārā savā valstij nokāstajā Land Cruiser.” 

Un tad ir vēl citas amatpersonas, bez kuru vakcinēšanas valsts pamatfunkciju nepārtrauktība nevar tikt nodrošināta. Piemēram, labklājības ministre Ramona Petraviča un finanšu ministrs Jānis Reirs.

Kad aizveru acis un aizdomājos, kuri ir divi viskompetentākie, pašaizliedzīgākie, tautas problēmas vislabāk uztverošākie un labākie ministri, kādus Latvija piedzīvojusi, šie abi ir pirmie, par ko iedomājos. Nē.

Interesanti – pēc imunitātes iegūšanas Petravičas kundze vispirms dosies apraudzīt sociālās aprūpes centrus vai uzlikt jaunus gēla nagus? 

Saeimas deputāts un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols pēc vakcinēšanās rakstīja: “Ārpolitikas procesi neapstājas pandēmijas dēļ, un šajā jomā milzīga nozīme ir sanāksmēm klātienē.” Hallo! Milzīga nozīme sanāksmēm klātienē ir jebkurā jomā. Bet mēs kaut kā iztiekam un turamies. Apskatīju, kādas ir Ārlietu komisijas galvenās funkcijas, un nespēju starp tām ieraudzīt kaut vienu, kuru nevarētu pilnvērtīgi veikt attālināti. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ar citu valstu parlamentu ārlietu komisijām tikšanās klātienē tāpat nav iespējama.

Šoreiz pat vairs nav runa par to, kurš un kādu motīvu vadīts pakāsa daudzus simtus tūkstošu vakcīnu. Runa ir par to, ka likumpaklausīgajiem iedzīvotājiem vēl pirms lūzumpunkta sasniegšanas vajag kaut kādu motivāciju iesāktā turpināšanai.

Vajag risinājumus un nepārprotami labus lēmumus, nevis sūdīgus ielāpus un diskutablas kampaņas. Un vajag tagad, nevis rīt. 

Citējot klasiķi, vēlos valdībai teikt: “Draugi – nav labi.” Jūsu komunikācija ar iedzīvotājiem ir zem katras kritikas. Jūsu pieņemtie lēmumi bieži vien ir neizprotami, un tie šķeļ, nevis stiprina. Saņemamies!

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu