Bils Geitss par inovācijām, klimatu un nākotnes piedāvātajām iespējām

Intervija
Bils Geitss. Foto: John Keatley/Handout via REUTERS, metamorworks;Suthin _Saenontad/Shutterstock. Kolāža: TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Lai glābtu planētu no katastrofālām klimata pārmaiņām, vajadzēs ne tikai dramatiski palielināt finansējumu "tīrās enerģijas" pētījumiem un attīstīšanai. Inovācijas politikas veidošanā būs nepieciešamas tikpat lielā mērā kā inovācijas tehnoloģijās. Bils Geitss šomēnes publicēja grāmatu "How to Avoid a Climate Disaster" ("Kā izvairīties no klimata katastrofas"). Geitsu intervē Konija Hedegārda - bijusī Dānijas vides ministre un Eiropas Savienības komisāre klimata jautājumos. 

Konija Hedegārda: Sākšu ar atzīšanos. Gadiem ilgi domāju, ka klimata pārmaiņas jums sevišķi nerūp. Skaidri atceros slēgto sesiju Davosā pirms dažiem gadiem. Diskusija no citiem ilgstpējības jautājumiem pievērsās klimata pārmaiņām, un jūs izgājāt no telpas. Tagad jūs aktīvi argumentējat, ka nepieciešama tūlītēja rīcība klimata jomā. Savu grāmatu jūs iesākat, aprakstot, kā nonācāt no vienas pozīcijas pie otras. Sākumā jums "bija grūti pieņemt, ka tikmēr, kamēr cilvēki turpinās emitēt jebkādu siltumnīcas gāzu apjomu, temperatūra celsies". Tikai pēc vairākām reizēm, uzdodot padziļinātus jautājumus klimata zinātniekiem, šī doma "nosēdās". Ar ko jūs skaidrojat savu sākotnējo pretestību un kādus secinājumus no jūsu pieredzes varētu izdarīt?

Bils Geitss: Šodienas pasaule ļoti atšķiras no tā, kāda tā bija, kad sāku interesēties par klimata pārmaiņām. Tagad mēs zinām vairāk, un ir izveidojusies lielāka vienprātība par problēmu. Taču daudziem joprojām ir grūti pieņemt, ka tikai ar emisiju samazināšanu, par mērķi nenospraužot nulli, nav gana. Grūti pieņemt arī to, cik daudz inovāciju būs nepieciešamas, lai tiktu līdz nullei. Būs fundamentāli jāpārveido enerģētika - lielākā industrija pasaulē.

Savā grāmatā es izmantoju tos argumentus, kas pārliecināja mani pašu, un es ceru, ka spēs pārliecināt arī citus. Es aicinu klimata aktīvistus turpināt uzstāt uz nepieciešamību sasniegt nulli un samazināt emisijas tādā veidā, kas mūs uzliktu uz šādas takas.

Konija Hedegārda: Jūs esat padomājis par to, kā abstraktus konceptus un sarežģītus datus padarīt saprotamākus, piemēram, ar vannas analoģiju vai alegoriju par zivi. Vai uzskatāt, ka šāda pieeja beidzot palīdzēs mainīt domas tiem, kuri par spīti zinātnei un iegūtajiem datiem joprojām uzskata, ka varam vienkārši turpināt dzīvot, it kā nekā nebūtu? Vai līdzīgs piegājiens ir jums palīdzējis tehnoloģiju frontē vai Geitsu fonda aktivitātēs saistībā ar globālo veselību un attīstību?

Bils Geitss: Lai arī klimata skeptiķi nav grāmatas iecerētā mērķauditorija, es noteikti ceru, ka tā viņus pārliecinās par nepieciešamību ieguldīt tīrajā enerģētikā. Valstis, kuras visaktīvāk attīstīs inovācijas šajā nozarē, būs mājvieta jaunajai superuzņēmumu paaudzei - ar visām no tā izrietošajām darba vietām un ekonomisko aktivitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu