Lūsis komentē ⟩ Pieci iemesli, kāpēc tev nevajag kouču, jeb kā atpazīt šarlatānu (5)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Kopš laika, kad Viesturs Dūle un reperis Gustavo devās uz Indiju, lai meklētu sevi, bet atgriezās ar neizrunājamiem vārdiem un pilni apgaismības, pagājis labs laiks. Tolaik pat nenojautām, ka pāris gadus vēlāk izaugsmes treneri un dzīves kouči līdīs ārā no katra stūra kā sēnes pēc lietus. Kas ir šie kouči un kur tie uzradušies? Ko viņiem no mums vajag?

Naudu.

Gluži kā liela daļa jauno un stilīgo lietu ar manāmām sektantisma pazīmēm, arī koučings sakņojas Amerikā. Tam ir pat sava Starptautiskā kouču federācija, kas akreditē jaunos meistarus, tāpēc dzīvesgudrību zinātāji, kas beiguši jebkuru profesionālo koučinga apmācības programmu, to lepni sauc par "profesiju". 

"Koučings – tas ir process, kurā kouča vadībā tiek veicināta un pozitīvi ietekmēta cilvēka attīstība, izaugsme un rezultātu sasniegšana. Tas ir sava veida cilvēka individuālais "treniņš" kopā ar kouču, lai sasniegtu būtiskus mērķus. Koučings – sarunu sērija, kas palīdz cilvēkam pietuvoties savām bezgalīgajām potenciālajām iespējām, saprast savu lomu vai uzdevumu un pašam uzņemties atbildību par turpmākajām darbībām."

Atmetot visu lieko – savā būtībā koučings nozīmē maksāt naudu kādam, kurš tev teiks: "Tu to vari! Tu esi tā vērts!" Teiks, ka ikviens cilvēks spēj gūt panākumus, bet zemapziņa tam liek šķēršļus, tāpēc regulāri jāstrādā kopā, lai spētu realizēt savu pilno potenciālu. "Galvenā koučinga atšķirība no konsultēšanas – koučs provocē un pavada cilvēku tā personiskā lēmuma meklēšanā, nevis risina problēmas viņa vietā vai dod padomus."

Tā, piemēram, koučs un "emocionālās brīvības tehnikas praktiķe" Dace Spāre savā mājaslapā raksta: "Es nevienu neārstēju. Esmu koučs un tāpēc uzdodu jautājumus. Ikvienas izmaiņas, kas notiek manu klientu dzīvēs, ir viņu pašu sasniegums, kurš panākts, bungojot kopā ar mani, apgūstot šo tehniku un uzdrīkstoties bungot arī pašiem tieši tajā brīdī, kad tas ir nepieciešams."

Psihologs ir speciālists ar augstāko izglītību psiholoģijas zinātnē. Viņš pārvalda zināšanas par cilvēka uzvedības modeļiem, domāšanas veidu, attiecībām ar citiem cilvēkiem. Psihologs sniedz konsultācijas un palīdz izprast grūtības, to rašanās iemeslus un mehānismus, meklēt jaunus risinājuma veidus, apzināties savas stiprās puses un resursus, saprast savas dzīves mērķus un vēlmes. 

Koučs, atšķirībā no psihologa, principā ir veikls daiļrunātājs, kas liek sajusties par sevi labi.

Un arī lielākā daļa koučinga sertifikātu un diplomu ir liekami kaķim zem astes. Ja kāds šajā brīdī jūtas ļoti aizvainots un vēlas teikt: "Tā nu gan nav!", tad tūdaļ jūsu šaubas izkliedēšu. 

18. februārī es pats personīgi ieguvu akreditēta dzīves kouča sertifikātu (Professional Accredited Life Coaching Certification Diploma). Tas izmaksāja nepilnus 17 eiro, noskatījos apmācību video 36 minūšu garumā, saņēmu elektronisku kouča rokasgrāmatu un tagad esmu profesionāls un akreditēts koučs. Kursi ir pilnīgi leģitīmi, un tos pilnībā akreditējusi CTAA (Complementary Therapists Accredited Association).

Foto: TVNET

Tā kā biju uz iespaidīga zinību viļņa, pie viena nolēmu kļūt arī par Amerikas Savienotajās Valstīs ordinētu mācītāju. Par nieka 40 dolāriem "Universal Life Church" izsniedz sertifikātu, kas ļauj Amerikā salaulāt cilvēkus. Kā jums šādi pīrāgi? 

Foto: TVNET

Kā profesionāls izaugsmes treneris varu pilnīgi droši teikt, ka

koučings ir kā homeopātija. Tas ir muļķu zelts.

Jā, noteikti atradīsies daudzi kaislīgi piekritēji, kuri stāstīs, cik ļoti koučs izmainījis viņu dzīvi un palīdzējis sasniegt mērķus. Bet lielākā daļa būs vienkārši samaksājuši pašpasludinātam meistaram savus 70 € par nodarbību, kurā tiks mesti sejā citāti no Dieviete.lv iedvesmojošajām bildītēm. 

  • Tavs liktenis nav atkarīgs no ārējiem spēkiem. Tas ir atkarīgs no tevis un tikai no tevis.
  • Ikviens cilvēks grib gūt panākumus apziņas līmenī. Diemžēl mūsu zemapziņai bieži ir pavisam citi plāni.
  • Nejauc ceļu ar mērķi. Tavs ceļš varbūt arī šobrīd ir kalnains, taču tas aizvedīs tevi uz burvīgām vietām.
  • Tu esi tieši tur, kur tev jābūt. Atslābsti! Viss atnāks pie tevis pareizajā laikā.
  • Vienmēr atceries, ka tava pašreizējā situācija nav tavs galamērķis. Labākais vēl ir priekšā!
  • Ikviens ir apdāvināts. Tikai daži cilvēki tā arī neatver savu dāvanu.

Ja vēlaties atrast citas līdzvērtīgi tizlas frāzes, ierakstiet google meklētājā "koučings", atrodiet jebkuru šā "aroda" meistaru un sameklējiet viņa profilu facebook. Garantēju, ka atradīsiet tur iespaidīgu daudzumu Paulu Koelju citātu, vēdisko mācību pārzinātāja Uģa Kuģa prātulu un daudzos gadījumos arī viltus ziņas par vakcināciju vai citu drazu no Krievijas medijiem. 

Bet, ja tomēr urda nepārvarama vēlme kādam pārskaitīt naudu par to, ka viņš runā klišejiskas muļķības, varu iedot savu konta numuru un nosūtīt uz e-pastu iedvesmojošu bildīšu izlasi. 

Esmu akreditēts koučs, ordinēts mācītājs un individuālās pašsuģestijas reibuma apskaidrības praktiķis. Vadu attālinātas praktiskās nodarbības šādās te tēmās:

  • dzert vai nedzert – tāds ir jautājums, kura atbilde iekodēta jau pirmajā vārdā;
  • balts zirgs nav zirgs;
  • atturība, skaidrums un citi māņi, kas novirza no savu mērķu sasniegšanas;
  • ārstēšanās ar vīnu, degvīnu un kandžu.

Maksa par seansu: 50 € (atspirdzinājumi cenā nav iekļauti).

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu