Darbs un dzīve starptautiskā eksperimentā

Māris Kūrēns
, Financenet žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sandija Veikša / Publicitātes

Jaunas dzīves vērtības, jauns dzīvesveids un nozīmīgas pārmaiņas – tā ir daļa no pandēmijas radītajām sekām. Jā, mūsu dzīvē tehnoloģijām ir arvien lielāka nozīme, bet – vai tas neatgriezeniski mainīs to, kā sabiedrībai dzīvot tālāk? To intervijā portālam TVNET skaidroja “TechChill” pārstāve Līva Pērkone.

- Vai tādi procesi kā attālinātais darbs kaut kā maina produktivitāti?

- Mēs to varam saukt par lielu starptautisku eksperimentu, jo nevienam no mums iepriekš nav bijusi pieredze, strādājot šādā formātā, šādā apmērā. Tas ir eksperiments visiem. 

Produktivitāte, kā vērtē daudzi uzņēmumi, darbinieku vidū pat ir pieaugusi, it īpaši tad, ja darba devējs dod iespēju būt elastīgiem. Te gan jāsaka, ka ļoti liela nozīme ir uzņēmuma iekšējai kultūrai, kā tā ir būvēta pirms tam, cik elastīgi šādam attālinātajam darbam ir bijuši gatavi arī paši uzņēmumu vadītāji.

Svarīgi ir domāt par to, cik daudzi ir gatavi pielāgoties šai jaunajai pieejai. Mēs redzam, ka arī darba kultūras aspekti mēdz būt ļoti dažādi, un tie produktivitāti ļoti maina. Līdzīgu organizatorisko pieeju kā uzņēmumos redzam arī valsts līmenī un iestādēs, kuras salīdzinoši ātri un viegli ir spējušas pielāgoties attālinātajam darbam.

Tajā pašā laikā redzam, ka ir vēl arī iestādes, kuras, iespējams, nezināmu iemeslu dēļ ļoti mokās ar šo darba elementu ieviešanu. Tāpēc var teikt, ka produktivitāte ļoti tieši ir saistīta ar šiem iekšējās darba kultūras un iekšējiem procesiem, kā arī ar vadītāja īstenoto uzņēmuma vadības kvalitāti.

Produktivitāti ietekmē arī tas, vai darbiniekiem ir radīta sajūta, ka viņiem uzticas, vai darbiniekiem ir iespēja būt elastīgiem darba laikā, jo arī attālināto darbu var īstenot dažādi.

Un, protams, šim visam nāk klāt jau pavisam cits, papildu sarežģītības faktors, kas ir aktuāls, visticamāk, tieši vecākiem ar bērniem. Tā ir viena lieta - sēdēt mājās pie sava galda un produktīvi strādāt attālināti. Pavisam kas cits ir tad, ja cilvēkam paralēli ir jānodrošina arī mājmācības vai mazu bērnu pieskatīšana – un tas notiek darba laikā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu