Par kriptovalūtām pēdējo gadu laikā ir dzirdēts daudz, īpaši saistībā ar “Bitcoin”, kas labo vienu vērtības rekordu pēc otra. Tiesa, ne visiem ir skaidrs, kas īsti ir kriptovalūtas un ko ar tām iesākt. Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem TVNET tiešsaistes žurnāla KLIK raidījumā "Nauda runā" meklēja uzņēmēja ar pieredzi kriptovalūtu jomā - "Fintelum" kopfinansējuma platformas vadītāja Liza Aizupiete un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Finanšu instrumentu tirgus uzraudzības departamenta vecākais uzraudzības eksperts Edmunds Rudzītis.

Pētījumā atklāts, ka teju puse no “Bitcoin” transakcijām ir saistītas ar nelegālu preču un pakalpojumu iegādi, un šādiem mērķiem “Bitcoin” izmanto 26% no visiem kriptovalūtas lietotājiem. Tāpat daļa no šādiem darījumiem tiek veikta “darknetā”, kur iespējams iegādāties narkotikas, nelegālu pornogrāfiju un pat pasūtīt slepkavības.

Pētnieku aplēses liecina, ka 2017. gada aprīlī 27 miljoni “Bitcoin” tirgus dalībnieki kriptovalūtu izmantojuši nelegāliem mērķiem. Šie lietotāji gadā ir veikuši 37 miljonus darījumu, kuru vērtība ir aptuveni 76 miljardi dolāru. Tieši nelegālais tirgus un aktivitātes varētu negatīvi ietekmēt “Bitcoin” vērtību.

Globālā līmenī kriptovalūtām nav nekādu starptautisku regulējumu un normu, tāpat nav nekādas uzraudzības, kā tas ir banku un finanšu sektorā.

“Ceļi ir divi – viena no iespējām ir aizliegt kriptovalūtas, kā to ir izdarījušas atsevišķas valstis, un otrs ceļš ir mēģināt uzraudzīt šo jomu un saprast, kādi ir šīs naudas ceļi. To pilnībā nav iespējams izskaust, jo arī ar skaidro naudu notiek netīri darījumi,” saka Rudzītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X