Lūsis komentē ⟩ Pūļa imunitātes vietā Latvijā pūļa debilitāte (7)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Kā jau visiem zināms, vakcīnu Latvijā ir vairāk nekā sajēgas. Kāpēc gan citādi lai mēs būtu atteikušies no papildus pieejamajām kopā nu jau vairāk nekā miljons vakcīnām? Vakcīnu mums ir tik daudz, ka nesen tās vienkārši piemirsa piegādāt. Tāpēc likumsakarīgi, ka, pamatojoties uz neapstiprinātām bažām, tika lemts apturēt “AstraZeneca” vakcīnas izmantošanu. Jo mums šobrīd ir neskaitāmi daudz citu alternatīvu, ar kurām operatīvi nodrošināt pūļa imunitāti. Ā, pag...

Lēmums par “AstraZeneca” apturēšanu pieņemts, pamatojoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas. Šo gadījumu saistība ar vakcīnu gan vēl nav apstiprināta, turklāt runa ir par niecīgu procentu gadījumu. Proti – mazāk par 40 tromboembolijas gadījumiem uz aptuveni 17 miljoniem Eiropas un Lielbritānijas iedzīvotāju, kas jau saņēmuši šo vakcīnu. 

Lai būtu vienkāršāk izprast, cik ļoti vajadzētu baidīties no šāda riska, saņemot konkrēto vakcīnu, salīdzināšu to ar citām ļoti riskantām zālēm, ko visā pasaulē lieto ikdienā. 

Piemēram, sievietēm, kuras lieto kontracepcijas tabletes, ir 2 līdz 6 reizes lielāks trombu rašanās risks. Risks, ka sieviete, tās lietojot, dabūs trombu, ir no 0,3 līdz 1 procentam.

Tomēr izrādās, ka daudz bīstamāka par orālo kontracepciju ir grūtniecība. Uz 100 000 grūtniecību ir 60 trombozes gadījumi. Domāju, ka šis ir vērā ņemams iemesls, lai ģimenes, kuras kategoriski iebilst pret jebkāda veida vakcināciju, pilnībā atteiktos no domas par pēcnācēju radīšanu, – tas ir pārāk bīstami.

Saprotams, ka ar iepriekš minēto statistiku jau bija pietiekami, lai paceltu sabiedrības satraukuma līmeni, tāpēc laicīgi brīdinu, ka sekos vēl skarbāka informācija. To būs sāpīgi lasīt, tāpēc cilvēkiem ar vājiem nerviem iesaku pamest šo rakstu pusē. Tātad – dzīves laikā vīriešiem un sievietēm trombu risks neatkarīgi no jebkādiem faktoriem ir viens gadījums no 1000. 

Rupji rēķinot, “AstraZeneca” šis satraucošais trombembolijas daudzums ir viens no 425 000.

No tā varam pavisam loģiski secināt, ka dzīvot ir 425 reizes bīstamāk nekā sapotēties ar šo vakcīnu. Piekritīsiet, ka šādā šķērsgriezumā vakcīnas izmantošanas apturēšana drīzāk šķiet komiska, nekā loģiska.

Dažādas komplikācijas iespējamas jebkurām zālēm. Patiesībā šobrīd fiksētais tromboembolijas gadījumu skaits, pat ja tiem visiem tiks konstatēta saistība ar vakcīnu, ir ievērojami mazāks, nekā varēja prognozēt sākotnēji. Tātad, šī vakcīna izrādījās drošāka, nekā sākumā domājām. 

Kā jau ierasts, pietiek ar pāris labi tēmētiem un skaļiem kliedzieniem, lai visa sabiedrība būtu iedzīta milzu satraukumā. Bet satraukties mēs protam lieliski. Vai esat rūpīgi izpētījuši kādu savu zāļu skapīša tablešu lietošanas instrukcijā norādītās iespējamās komplikācijas? 

Piemēram, ibumetīns vienam no 10 lietotājiem var radīt dispepsiju un caureju. Vienam no 100 – gremošanas traucējumus, vemšanu, izsitumus uz ādas. Vienam no 1000, iespējams, būs zarnu trakta čūla ar asiņošanu, hipertensiju, astmas lēkmes un plaušu saslimšanas. Nedaudz retāk ibumetīns var sagādāt aseptisku meningītu, aknu un nieru darbības traucējumus vai palielināt miokarda infarkta kā arī insulta risku. Daudzus gan tas neattur ēst ibumetīnu kā konfektes. 

Bailes no neprognozējamās varbūtības, lai arī neracionālas, tomēr viegli saprotamas. Tieši tāpēc būtu jauki, ja valsts vadošie medicīnas nozares spēki un valdība tās censtos atspēkot, nevis pastiprināt, pieņemot kārtējos sasteigtos un nepārdomātos lēmumus. 

Vēl, protams, amizanti, ka arī pārējām Covid-19 vakcīnām trombozes gadījumu skaits pret potēto cilvēku daudzumu ir visnotaļ līdzīgs. Tad nu nav skaidrs, kāpēc satraukums tikai par vienu no tām, kamēr to pašu “Pfizer” joprojām uzskatām par teju vai pilnību. Principā izskatās, ka mēs visi vienkārši vērojam lielo ražotāju PR cīņas. 

Kurš no tā būs ieguvējs? Droši vien vakcīna “Sputnik V”, kurai, saprotams, nebūs pilnīgi nekādu komplikāciju. Skumji un reizē smieklīgi. 

Tikpat smieklīgi kā Ekonomikas ministrijas aicinājums sešām aģentūrām piektdienas vakarā četru dienu laikā sagatavot piedāvājumu drošas iepirkšanās kampaņas realizēšanai par 120 tūkstošiem eiro. Absurds un nerealizējams termiņš, kuru viena aģentūra tomēr paspēja sagatavot un iesniegt. Nē, protams, viņi par to neko nevarēja zināt jau iepriekš. Protams. 

Ko iesākt tālāk? Principā mums atliek vienīgi sagatavot popkornu un iekārtoties pie ekrāniem ērtāk, jo ir pilnīgi skaidrs, ka šis realitātes šovs sagādās vēl lērumu aizraujošu piedzīvojumu. Turamies!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu