Pasaules valstīm cenšoties sagādāt pietiekamu Covid-19 vakcīnu skaitu, globālajā leksikonā parādījušies tādi izteicieni kā “vakcīnu sacīkste” un “vakcīnu nacionālisms”. Tomēr laikā, kad globālā sadarbība vakcīnu sadalē ir minimāla, bet Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vakcīnu izplatīšanas plāns joprojām nedarbojas iecerētajā apjomā, Indija ir izvēlējusies atšķirīgu ceļu, klusiņām īstenojot savu “vakcīnu diplomātiju”. 

Laikā, kad liela daļa bagātāko valstu veido vakcīnu krājumus, Indija uz šī fona izceļas - tā līdz šim uz nabadzīgākām valstīm ir nosūtījusi jau 33 miljonus vakcīnas devu un gatavojas sūtīt vēl. 

Indijas pieejai ir vēl viens atklāti neafišēts konteksts – konkurences cīņa ar Ķīnu, kas pēdējā laikā ir saasinājusies pēc vairākām sadursmēm uz abu valstu robežas Himalajos. 

Indija ir ne tikai aizēnojusi Ķīnu, piegādājot lētas un pieejamas vakcīnas virknei attīstības valstu, tā vakcīnu jautājumā ir bijusi arī ātrāka un efektīvāka. Piemēram, Ķīna ir apsolījusi Mjanmai 300 000 vakcīnas devu, tomēr pagaidām neviena vēl nav piegādāta. Turpretī Indija Mjanmai ir piegādājusi jau 1,7 miljonus devu. Līdzīgā veidā Indija Ķīnu “apspēlēja” arī Kambodžā un Afganistānā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X