Vairāku attīstīto valstu futbolisti, federācijas nav palikuši vienaldzīgi, zinot, ka Katarā, kur 2022. gadā paredzēts Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīrs, netiek ievērotas cilvēktiesības. Veidojot lielajiem futbola svētkiem atbilstošu vidi, tiek kāpts pāri līķiem. Dzīvību sporta karaļa infrastruktūras izveidē zaudējuši tūkstošiem viesstrādnieku. Tas liek aizdomāties. 

Par ko ir šis stāsts? 

Kopš 2010. gada decembra, kad Katara pretrunīgi vērtētā veidā ieguva tiesības rīkot 2022. gada Pasaules kausu, dzīvību infrastruktūras izveides laikā zaudējuši vairāk nekā 6500 viesstrādnieku no Indijas, Pakistānas, Nepālas, Bangladešas un Šrilankas. Ar šādām ziņām britu izdevums "The Guardian" nāca klajā februāra beigu pusē.  

Saskaņā ar ziņojumu, vidēji nedēļā miruši 12 cilvēku jeb gandrīz divi cilvēki dienā. 

Mirušo skaits gan esot ievērojami lielāks, jo nav uzskaitītas Filipīnu un Kenijas viesstrādnieku bojāejas. Šo valstu strādnieki veido lielu daļu no kopējā nodarbināto skaita. 

FIFA piešķīra Pasaules kausu Katarai, neskatoties uz bažām par cilvēktiesību pārkāpumiem un attieksmi pret viesstrādniekiem. Kopš tā laika "Amnesty International" ir dokumentējusi apstākļus, kādos darbinieki tiek "ekspluatēti" un "pakļauti piespiedu darbam". "Viņi nevar mainīt darbu, nevar pamest valsti un bieži vien mēnešiem gaida savu algu," teikts cilvēktiesību organizācijas ziņojumā.

Nāves cēloņi visbiežāk ir elektrotraumas, kritiens no liela augstuma un pašnāvības. Lielākā daļa nāves gadījumu tiek reģistrēti kā "dabiski".

Vairākas attīstītās valstis, kā Vācija, Dānija, Beļģija, Norvēģija un Nīderlande, nav palikušas vienaldzīgas un demonstrējušas savu attieksmi. Pēdējās divas izlases 2022. gada PK kvalifikācijas turnīrā spēlē vienā grupā ar Daiņa Kazakeviča vadīto Latvijas izlasi. Nīderlandes futbolisti sestdien pirms mača ar Latviju Johana Kruifa stadionā Amsterdamā laukumā izgāja ar krekliem, uz kuriem bija vēstīts "Football supports change" jeb latviski "Futbols atbalsta pārmaiņas", tādējādi paužot savu nostāju pret Katarā notiekošo. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp