2008.gada globālās finanšu krīzes laikā ļoti ātri tika pieņemti pasākumi, lai novērstu vēl kādu potenciālo sistēmisko krīzi. Toreizējais reformu process bija strīdīgs, taču tolaik pieņemtie likumi un ar tiem saistītie noteikumi laika pārbaudi izturējuši ļoti labi. 12 gadus vēlāk, par spīti 2020.gadā jaunā koronavīrusa pandēmijas tālejošajām sekām, lielie privātie finanšu pakalpojumu sniedzēji izrādījās noturīgāki un lēmumu pieņēmējiem bija pietiekams politiskais atbalsts mēģinājumos stabilizēt globālo ekonomiku, nekā varēja gaidīt. Domājams, ka 2021.gadā būsim ceļā uz atkopšanos. Kas gaidāms tuvākajā nākotnē?

Dažas valstis jau sākušas savaldīt Covid-19, galvenokārt ar vakcinācijas programmu palīdzību. Mēs varam cerēt uz jaunu pēckrīzes reformu posmu, kas šoreiz koncentrēsies uz jaunas globālās pandēmijas vai līdzīga sabiedrības veselības satricinājuma riska mazināšanu. Taču ar cerību vien ir par maz. Diemžēl ir četri iemesli domāt, ka progress varētu būt lēnāks un grūtāks nekā pēc 2008.gada finanšu krīzes.

Pirmkārt, nekas vēl nav beidzies. 2009.gada vidū ASV un pasaules ekonomikā jau varēja vērot uzlabojumus un G7 (kā arī lielākā daļa G20) spēja vienoties, ka nepieciešams stingrāks finanšu sektora regulējums. Turpretī tagad daudzas pasaules valstis, tai skaitā Eiropa, joprojām cīnās ar koronavīrusu. Grūti koncentrēties uz nopietnām reformām, kamēr krīze vēl rit pilnā sparā un kaimiņi strīdas par to, cik daudz vakcīnu katram tiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X