Atver paciņu un kraukšķini - tā mēs redzam visdažādākos riekstus ikdienā, tomēr tie kaut kur rodas. Vairums kokos, kāds zem zemes, bet aug, nogatavojas un tikai tad sāk savu ceļu līdz mūsu mājām. Apskatīsim, kā iecienīti rieksti izskatās augšanas procesā. 

ABONENTIEM ABONENTIEM

Pūkainas, kā sulīgs auglis, mandeles sāk savu dzīvi maskējoties. Kokā karājoties vēl nenobriedušas, mandeles izskatās līdzīgas aprikozēm. Nezinātājs nekad nenojaustu, ka vidū slēpjas tik populārs rieksts.

FOTO: Shutterstock

Pūkainie bumbuļi nobriest visu pavasari un vasaru, kļūst tumšāki un atveras, vēl atrodoties zarā, atklājot skaisto mandeli iekšpusē. Turpinot žūt, tie kļūst salmu dzelteni un pilnībā atveras rudenī, kad mandeles ir gatavas novākšanai. ASV, kur Kalifornijas Vidusjūras tipa klimatā tiek audzēti 80 procenti pasaules mandeļu, tās nokrata no kokiem un atstāj uz zemes no nedēļas līdz 10 dienām, lai kārtīgi izžūtu.